Üzüm şırasıyla temaslı değişik metal malzemelerde korozyon ve etkisinin saptanması üzerine bir araştırma
Research on the evaluation of corrossion and its effect on different metal materials contacted with must
  1. Tez No: 183866
  2. Yazar: NEVAL AVCI ELRADİ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. BÜLENT EKER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Corrosion, Grape Juice, Wine Production Technology, Korozyon, Üzüm Şırası, Beyaz ve Kırmızı Şarap Üretim Teknolojisi
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Makineleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 49
Özet
SUMMARYMaster' s Degree ThesisRESEARCH ON THE EVALUATION OF CORROSIONAND ITS EFFECT ONDIFFERENT METAL MATERIALS CONTACTED WITH MUSTNeval AVCI (ELRADİ)Trakya UniversityGraduate School of Natural and Applied SciencesDepartment of Agricultural MachinerySupervisor : Prof. Dr. Bülent EKER2006, Page 42Jury : Prof. Dr. Poyraz ÜLGERJury : Prof. Dr. Bülent EKER (Supervisor)Jury : Prof. Dr. Ayşegül AKDOĞANViniculture, one of the agricultural methods which are differentiated due to efficientclimate factors and soil conditions, has an important potential in our region. For this reasonsin our grapewine region where grape agriculture is done too much, grape is grown not onlyfor consume as a fresh fruit but also to consume after procession as a fruit juice, wine,mollasses and jam.Thus, in recent years the researches conducted on fruit production are mostlyevaluated together with the materails which are in contact with fruit. As it is known, fromproduction till storing must is mostly in contact with metal materials. The must content isaffected differently due to the characteristics of materials that are contacted with must. Alsosome compounds in must make differences in characterstics of materials contacted withmust.Within all these reactions, the corrosion truth which has importance for years must beconsidered necessarily.In this study, the corrosion behaviour of metal materials,which are mostly used inwine production, on must are tried to evaluate.Due to the datas taken at the end of the experiment, it is evaluated that as a result ofthe contact of DKP sheet iron and Galvanization sheet iron materials for 20 days with must, itis in negative interraction either with the characteristics of the materials and thecharacteristics of must. While the surface of materials were being deformed, must becameunuseful.No deformation is observed in Stainless sheet iron materials. Because of this, there isno negativeness in characteristics of must.As a result, Stainless sheet iron materials must be used in grape fruit process machinesand in production bands and also at the end of the production season these materials must bekept after being cleaned properly.
Özet (Çeviri)
ÖZETYüksek Lisans TeziÜZÜM ŞIRASIYLA TEMASLI DEĞİŞİK METAL MALZEMELERDEKOROZYON VE ETKİSİNİN SAPTANMASIÜZERİNE BİR ARAŞTIRMANeval AVCI (ELRADİ)Trakya ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüTarım Makinaları Anabilim DalıDanışman : Prof. Dr. Bülent EKER2006, Sayfa 42Jüri : Prof. Dr. Poyraz ÜLGERJüri : Prof. Dr. Bülent EKER (Danışman)Jüri : Prof. Dr. Ayşegül AKDOĞANEtkili iklim faktörleri ve toprak koşulları ile değişim gösteren tarımsal faaliyetlerdenbağcılık, bölgemizde önemli bir potansiyele sahiptir. Bu nedenledir ki çokça tarımı yapılanüzüm bölgemizde sadece taze olarak sofralarda tüketilmek üzere değil işlenmek üzere meyvesuyu, şarap, pekmez ve reçel olarak da tüketime sunulmaktadır.Bu yüzden son yıllarda ürünler üzerinde yapılan çalışmalar çoğunlukla ürün iletemasta bulunan malzemelerle birlikte değerlendirilmektedir. Bilindiği gibi şıra eldeedilmesinden, depolanmasına kadar çoğunlukla metal malzemelerle temas halindedir. Şıranınbileşimini temasta bulunduğu malzemelerin özelliklerine göre değişik şekillerdeetkilenmektedir. Aynı şekilde şıranın bileşiminde bulunan bazı maddeler de şıraya temaslımalzemelerin özelliklerinde bazı değişimler yapmaktadır.İşte bu reaksiyonlar içerisinde son yıllarda önemle üzerinde durulan korozyon gerçeğimutlaka dikkate alınmak zorundadır.Bu araştırmada; şarap üretiminde çokça kullanılan metal malzemelerin üzüm şırasındagösterecekleri korozyon davranışları belirlenmeye çalışılmıştır.Denemeler sonucunda elde edilen verilere göre DKP Sac ve Galveniz Sacmalzemelerin şıra ile 20 günlük temasları sırasında hem malzeme özellikleri yönünden hemde şıranın özellikleri yönünden olumsuz yönde etkileşime girdiği belirlenmiştir. Malzemeyüzey yapıları bozulup deforme olurken şıra kullanılmaz hale gelmiştir.Paslanmaz Sac malzeme de ise herhangi bir yapısal bozulma belirlenmemiştir.Dolayısı ile şıra özelliklerinde de herhangi bir olumsuzlukla karşılaşılmamıştır.Sonuç olarak üzüm işleme makinaları ve mamul üretim bantlarındaki diğer makine veekipmanlarda metal malzeme olarak mutlaka Paslanmaz Sac Malzemeler kullanılmalı veüretim sezonu sonunda mutlaka en iyi şekilde temizlenerek muhafaza edilmelidirler.