Azalan toprak nem içeriğinin tuzlu ve tuzlu olmayan şartlarda buharlaşmaya etkisi
Effects of decreasing soil water content on evaporation under saline and non-saline conditions
- Tez No: 183869
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. FATİH KONUKÇU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Penman metodu, kuruyan toprak, toprak su içeriği, tuzluluk, buharlaşma, Penman method, drying soil, water content, salinity, evaporation
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarımsal Yapılar ve Sulama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 49
Özet
ivÖZETYüksek Lisans TeziAzalan Toprak Nem çeriğinin Tuzlu ve Tuzlu Olmayan ŞartlardaBuharlaşmaya EtkisiZafer CoşkunTrakya ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüTarımsal Yapılar ve Sulama Anabilim DalıDanışman: Yrd. Doç. Dr. Fatih Konukcu2006, 40 SayfaJüri: Prof. Dr. Ahmet Öztürk (Başkan)Jüri: Doç. Dr. Ahmet stanbulluoğlu (üye)Jüri: Yrd. Doç. Dr. Fatih Konukcu (Danışman)Toprak kururken buharlaşmanın hem mekanizması hem de miktarı önemli ölçüdedeğişmektedir. Staple (1974) doygun buhar basıncı yerine, toprağın gerçek buharbasıncını koyarak Penman metodunu değiştirmiş. Bu çalışmanın amacı aerodinamik(laboratuar) ve aerodinamik + radyasyon (açık hava) şartlarında kurumakta olan tuzluve tuzsuz toprak yüzeyinden meydana gelen buharlaşmayı Staple (1974) metodunukullanarak tahmin etmek ve metotda buharlaşmayı daha hassas bir şekildekestirilebilmesi için yapılabilecek iyileştirmeleri belirlemektir. Deneysel çalışmalarda,killi toprak örnekleri önce tatlı ve tuzlu (16 dS/m) su ile sature edilmiş, sonra laboratuarve açık hava koşullarında buharlaşmaya maruz bırakılmıştır. Genel olarakdeğerlendirildiğinde, laboratuar ve açık hava koşulları için simüle edilen sonuçlardeneysel sonuçlarla iyi bir uyum göstermiştir (R2 = 0.90 civarında). Ancak denembaşlangıcı ve sonunda bu uyum zayıftır. Bu zayıf uyum da modelde toprak ve atmosfersıcaklığının eşit varsayılmasına bağlanmıştır. Model tuzlu ve tuzlu olmayan koşullariçin yaklaşık olarak aynı sonuçları vermiştir. Toprak tekstürünü dikkate almak için isematrik potansiyel-su içeriği ve su içeriği oransal nem ilişkileri her bir toprak tekstürüiçin tanımlanmalıdır.
Özet (Çeviri)
vABSTARCTMaster of Science ThesisEffects of Decreasing Soil Water Content on Evaporation underSaline and Non-Saline ConditionsZafer CoşkunTrakya UniversityGraduate School of Natural and Applied SciencesDepartment of Farm Structures and IrrigationSupervisor: Assist. Prof. Dr. Fatih Konukcu2006, 40 PagesExaminer: Prof. Dr. Ahmet Öztürk (Head)Examiner: Assoc. Prof. Dr. Ahmet stanbulluoğluExaminer: Assist. Prof. Dr. Fatih Konukcu (Supervisor)Evaporation changes in mechanism and magnitude as the soil dries. Evaporation areclosely related to the soil moisture. Penman?s method is used most widely to define theupper boundary condition in computing evaporation from a relatively wet bare soilsurface. It assumes saturated vapour pressure at the soil surface and calculates potentialevaporation independent of the soil water content. It was modified by Staple (1974)including in it the soil?s relative humidity of partially dried surface to predictevaporation from drying soils. The objective of this study was to investigate the rate ofevaporation under aerodynamic (in door) and aerodynamic + radiation (out door)conditions for saline and non saline drying soil surface using Staple modified Penmanequation seeking for further improvements. Soil samples (clayey) were first saturatedwith fresh and saline (16 dS/m) water and then exposed to evaporation. Generally, theagreements between simulated and measured rates for out/indoor conditions were good(R2 = 0.90). However more deviation occurred at the beginning and the final stage,attributable to the difference in soil surface and air temperature. While the modelcalculated roughly the same rates for saline and non-saline conditions, the effect of soiltexture is accounted by defining matric potential-water content and soil relativehumidity-water content relationships.