Antakya Samandağ kıyı şeridindeki önemli biyotopların haritalanması
To map the important biotopes located on the coastline between Antakya and Samandag
  1. Tez No: 183927
  2. Yazar: HATICE PINAR FIDAN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MUSTAFA ATMACA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Biyotop Haritalama, Samandağ Kıyı Şeridi, Doğa Koruma, Biotope Mapping, Samandağ Coastal Bank, Nature Preservation
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
IÖZETANTAKYA SAMANDAĞ KIYI ŞER D NDEK ÖNEML B YOTOPLARINHAR TALANMASICanlı ortamların ve canlı grupların saptanarak haritalanması ileride yapılacakolan ekolojik çalışmalara materyal oluşturması yönünden önemlidir. Bu çalışmalar,ayrıcalıklı doğal sistem öğelerinin korunması, bilimsel araştırmalara olanak vermesi vetoplumun doğal çevre içinde yaşamını sürdürebilmesi açısından kaynak kullanımplanlamasının ön çalışmasıdır.Araştırma alanı ?deniz kaplumbağaları yuvalama alanı? (1/25.000 ölçekli ÇevreDüzeni Planında yer almaktadır) ve Akdeniz Foku Yaşam Alanı sınırları içindedir. Busahil şeridi Chelonia mydas ve Caretta caretta'ların yumurtlama alanıdır (ANON M,2004).Araştırma alanı sınırları içinde kaçak kum alımı, kıyı erozyonu, balıkçılara yönelikolarak tesadüfi avlanmalar, kumsalın korumaya yönelik herhangi bir yasal statüye sahipolmaması, Şeyhhızır kumsalında konutlar ve restoranlardan kaynaklanan ışıkların denizkaplumbağası yuvalama döneminde deniz kaplumbağalarına zarar vermesi gibi son dereceönemli sorunlar mevcuttur. Kıyı şeridinin de geniş olmasından dolayı yoğun birrekreasyonel talep de bulunmaktadır.Bu alanın doğal potansiyeli, karşı karşıya olduğu tehditler ve halkın sosyo kültürelyapısı da göz önünde bulundurularak sürdürülebilir koruma-kullanım planlamasınınyapılabilmesi için alanın biyotop haritalamasının yapılması gerekmektedir. Bu araştırmaile öncelikle alanın biyotop tiplerinin belirlenip sonradan yapılacak sürdürülebilirplanlamalara temel veri olması amaçlanmıştır.2006, 112 Sayfa
Özet (Çeviri)
IABSTRACTTO MAP THE IMPORTANT BIOTOPES LOCATED ON THE COASTLINEBETWEEN ANTAKYA AND SAMANDAGMapping live environment and live groups by pointing specifically is importantto supply material for the future ecological researches. These researches will be the firstattempts of resource usage planning to preserve the items of natural systems, to allowscientific researches and to allow society to sustain its presence in the naturalenvironment.The Research area ? nesting area of turtles (it is available in the 1/25000 scaledenvironment plan), is in the boundaries of Mediterranean Seal Living Area. This coastlineis the laying area of Chelonia mydas and Caretta carettas (ANONYMOUS, 2004).Illegal sand taking, shore erosion, illegal fishing by fisherman, lack of any legalstatus of the beach to preserve, damage to turtles caused by the lights of residences andrestaurants on the Seyhhızır beach are extremely important problems int the research area.Also there is a very intense reactional demand because of large coastline.In order to make a sustainable preservation-usage planning, the first thing is to mapthe biotops by taking into consideration the natural potential of this area, the threats for thisarea and the socio-cultural structure of the society. By this research, firstly determining ofthe area biotope types and being fundamental data to possible sustainable plannings infuture area aimed.2006, 112 Pages