PÇ 42,5 ve PKÇ 32,5 çimentolarla üretilen harçların durabilite özellikleri
The Durability properties of mortars produced by PÇ 42,5 and PKÇ 32,5 cements
- Tez No: 183929
 - Danışmanlar: DOÇ.DR. SABİT OYMAEL
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
 - Anahtar Kelimeler: Harç, puzolan, basınç dayanımı, sülfat direnci, portland çimento, katkılı çimento, magnezyum sülfat, sodyum sülfat, Mortar, pozzolan, compressive strenght, sulphate resistance, portlandcement, mineral additive cement, magnesium sulphate, sodium sulphate
 - Yıl: 2005
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 77
Özet
IÖZETPÇ 42,5 ve PKÇ 32,5 Ç MENTOLARLA ÜRET LEN HARÇLARINDURAB L TE ÖZELL KLERBu tez kapsamı içerisinde, PÇ 42,5 ve PKÇ 32,5 çimentolarla üretilen standartkumlu harçların farklı kimyasal yapılardaki çözeltiler içinde zamana bağlı değişimleriincelenmiştir.Söz konusu harçlar 4x4x16 cm.lik prizmatik numunelerle hazırlanmış olup;sodyum sülfat (Na2SO4) ve magnezyum sülfat (MgSO4) çözeltilerinde 14 ve 28 günsüreyle bekletilmişlerdir. Deneysel çalışmalarda numuneler kontrol-su ortamı ile %5 ve%10'luk sodyum sülfatlı, %5 ve %10'luk magnezyum sülfatlı ortamlarda bekletilmiştir.Sülfatlı çözeltilerde bekletilen numuneler üzerinden elde edilen değerlerin suortamlarında bekletilen kontrol numunelerle karşılaştırılması yapılmıştır.Sonuçlar incelendiğinde su ve değişik konsantrasyonlardaki sülfat ortamlarındabekletilen PÇ 42,5 harç numunelerinin PKÇ 32,5 harç numunelerine göre basınçdayanımları; MgSO4'lü ortamda bekleyen numunelerde Na2SO4'lü ortamda bekletilenegöre daha düşük çıkmıştır. Deneylerden elde edilen sonuçlara göre magnezyum sülfatınsodyum sülfata oranla zararlı etkisinin daha fazla olduğu ve dayanımının daha düşükçıktığı saptanmıştır. Bu husus PKÇ 32,5'lu harç numuneleri için de geçerlidir.2005, 71 sayfa
Özet (Çeviri)
IIABSTRACTTHE DURABILITY PROPERTIES OF MORTARS PRODUCED BYPÇ 42,5 AND PKÇ 32,5 CEMENTSIn this thesis, the time dependent variations of standard sand mortars produced byOrdinary Portland Cement (PÇ 42,5) and Mineral Additive Cement (PKÇ 32,5) in thedifferent chemical solutions have been analyzed.The mortars in question are prepared in the form of 4x4x16 prismatic specimens.They have been kept in solutions of sodium sulphate (Na2SO4) and magnesium sulphate(MgSO4) for a period of 14 and 28 days. In the experimental studies, the specimenshave been kept in control-water with %5 and %10 sodium and magnesium sulphatesolutions. The data obtained from the specimens kept in the sulphate solutions iscompared with control specimens kept in water.When the obtained results are analyzed, the compressive strenght of the PÇ 42,5mortar specimens kept in the solutions of the MgSO4 and Na2SO4 are found to be lowerthan that of PKÇ 32,5 mortar specimens kept in the same solutions. It is also observedfrom the experimental study that the compressive strenght of PKÇ 32,5 is always foundto be less than that of PÇ 42,5. Based on the experimental results the effects of MgSO4on the compressive strength of the mortar specimens are found to be more harmful thanthose of the Na2SO4. The same conclusion can also be made for PKÇ 32,5 cementmortars.2005, 71 pages