Samandağ kıyı kumulunun bitki ekolojisi ve çevresel değerlendirme yönünden araştırılması
An investigation plant ecology and enviromental evaluation of Samandağ coastal sand dune
- Tez No: 183944
- Danışmanlar: PROF.DR. HAYRETTİN OCAKVERDİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Çevre, Bitki Ekolojisi, Vejetasyon, Floristik Sistem, Samandağ, Environment, Plant ecology, Vegetation, Floristic system, Samandağ
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
IÖZETSAMANDAĞ KIYI KUMULUNUN B TK EKOLOJ S VEÇEVRESEL DEĞERLEND RME YÖNÜNDEN ARAŞTIRILMASISamandağ kıyı kumsalının coğrafik ve biyolojik devamlılığını sağlamakamacıyla o bölgedeki bitki birliklerinin tanımlanması, korunması, geliştirilmesi veçevre kirleticilerinin engellenmesi gereklidir. Bu araştırmalar sırasında kumsalınrüzgar şiddeti ve yönüne, yağış miktarına, hava sıcaklığına, kumun tuzlulukderecesine, kumun pH'na, çevre kirliliğine neden olan etkilere bakıldı ve çevreninkorunması esas alındı. Ayrıca Samandağ kumsalını birçok tür beslenme, üreme vekorunma için kullanır. Bu türlerin kumsal üzerindeki yaşamlarını sağlayan en önemlietken, bitki birliklerinin sahil boyunca yayılmasıdır. Bu çalışmada bitki birliklerinezarar vermeden birlikler Ekolojik olarak araştırıldı. Ayrıca çevre düzenlenmesiyapılarak, çevreye zarar veren etkenler belirlendi. Bunların çözüm yolu hakkındaaraştırmalar yapıldı.Bunlar göz önünde bulundurulduğunda, Samandağ'daki ekolojik ve çevrekirliliği açısından yapılan bu çalışmanın bir ilki temsil edeceği söylenebilir.2006, 62 sayfa
Özet (Çeviri)
IIABSTRACTAN NVEST GAT ON PLANT ECOLOGY AND ENV ROMENTALEVALUAT ON OF SAMANDAĞ COASTAL SAND DUNEIn our country, the importance of phytosocislogy is not understood completely. Asa result of researchs of phytosociology, both plants are identified and vejetation-mapsare formed for the future studies. Plant community in the area explain climatecondilions beter than plant species. Phytosociology is very important for structure ofland. Because, plant community form the characteristics of land. Costal areas are veryvaluable for consarvation of the nature and they can be accepted as unique habitat areas.For this reason, these areas need to be conservated. Many species use Samandağ costalto reproduce and protect. The most important factor for the life of species on costal isthat seperation of bitki birlikleri along costal. The purpose opf this study is toinvestigate plant community withart domaging as ecological. Also, environmentarrongement will be determined. Researches will be alone for the way of solition. As aresult, this research will be the first study for the ecolocigal and environment inSamandağ. For this reason this study is very important.2006 , 62 pages