Sürdürülebilir kıyı kenti tasarımı kriterleri bağlamındaSamandağ'ın kıyısının kentsel gelişiminin değerlendirilmesi
Evaluation of Samandag coastal city design in the context of sustainable urban development criteria
- Tez No: 598761
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖMÜR BARKUL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Kıyı Kentlerinde Sürdürülebilirlik, Samandağ, Kentsel Gelişme Modelleri, Sürdürülebilirlik Değerlendirmesi, Bütünleşik Kentler, Sustainability in Coastal Cities, Samandag, Urban Development Models, Sustainability Assessment, Integrated Cities
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Mimari Tasarım Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Ülkemizde kontrolsüz bir şekilde devam eden kentsel gelişmeler birçok sorunu beraberinde getirmiştir. Halkın yaşam kalitesini bütünüyle azaltan, ekosisteme verilen zarar ile insan ölçeğinde kişi-kent ilişkisini minimuma indiren düzenlemeler zamanla sağlıklı ve yaşanabilir kent olgusunu yok etmeye başlamıştır. Kentsel üretim-tüketim zincirinin çevresel kaynaklara verdiği zarar, doğal yaşam ortamlarının azalması, bu duruma karşın kentsel şiddetin devamlı artması durumu kentler hakkında sürdürülebilir yaklaşımların tartışılmaya başlamasına zemin hazırlamıştır. Her kent sahip olduğu kültüre, tarihine, jeopolitik konumuna göre farklı açılardan değerlendirilmeli ve kentlerin gelişiminin sürdürülebilir yaklaşımları bu kriterler göz önünde bulundurularak ortaya konulmalıdır. Bu çalışmada ele alınacak olan Samandağ kenti Hatay/Antakya ilinde bulunan bir kıyı kentidir. Türkiye'nin en eski yerleşim merkezlerinden biri olan ilçe (M.Ö 305) Musa dağı eteklerinde, deniz kıyısına uzanan alanda Antakya'nın bir Liman kenti olarak kurulmuştur. Bu çalışma giriş, dört ana bölüm ve sonuçtan oluşmaktadır. İkinci bölümde; Sürdürülebilirlik tanımı tarihçesinden başlanarak sürdürülebilir kentsel gelişme modelleri kıyı kentleri üzerinde incelenecektir. Üçüncü bölümde; Kıyı kenti kavramı irdelenecek ve bütünleşik kıyı kenti kavramı irdelenecektir. Kıyı kentleri sürdürülebilirlik bakımından ele alınacak, Dünya'da kıyı kenti örnekleri sürdürülebilirlik ölçeğinde değerlendirilecektir. Dördüncü bölümde sürdürülebilir kıyı kenti tasarım kriterleri ortaya konularak beşinci bölümde; Samandağ kenti sürdürülebilir kıyı kentleri tasarım kriterleri bakımından değerlendirilecek olup, Samandağ kentinin günümüzdeki durumu çalışmalara aktarılacaktır. Sonuç aşamasında ise Sürdürülebilirlik açısından Samandağ'ın günümüzdeki durumu irdelenerek, gelişimine katkıda bulunmak amacı ile önerilerde bulunulacaktır.
Özet (Çeviri)
In our country, uncontrolled urban developments have brought many problems. By reducing the quality of life of the people, the damage given to the ecosystem and the human-city-related arrangements that minimize the relationship between the people and city, began to destroy the phenomenon of healthy and habitable city over the time. The damage caused by the urban production-consumption chain to the environmental resources, the decrease in the natural habitats and the continuous increase in the urban violence have led to the debate on sustainable approaches to the cities. Each city should be evaluated from different perspectives regarding the cases on its own culture, history and geopolitical position and the sustainable approaches of the development of cities should be put into consideration while analyzing them. Samandag city, which will be discussed in this study, is a coastal city located in Hatay / Antakya in Turkey, is one of the oldest settlements of the district (BC 305) on the slopes of Mount Moses, was founded as a port city of Antioch in the area extending to the sea. This study consists of four main sections and results. In the second part; starting from the history of sustainability definition, sustainable urban development models will be examined on coastal cities. In the third chapter; The concept of coastal city will be examined and the concept of integrated coastal city will be examined. The coastal cities will be considered in terms of sustainability, and the coastal city samples in the world will be evaluated on the sustainability scale. In the fourth chapter, the design criteria of sustainable coastal city are presented; the city of Samandag will be evaluated in terms of the design criteria of sustainable coastal cities and the current situation of Samandag city will be transferred to the works. In the conclusion phase, the current situation of Samandag in terms of sustainability will be examined and suggestions will be made in order to contribute to its development.