Göreli ortalama alan kuramında izovektör kanal
The isovector channel in the relativistic mean field theory
- Tez No: 183967
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SERBÜLENT YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Nü kleer Walecka Modeli, Kuantum Hidrodinamik, Or-utalama Alan Teoremi, Simetrik ve Asimetrik Nü kleer Maddeuiii, Nuclear Walecka model, Quantum Hydrodynamics, Mean Field The-ory, Symmetric and Asymmetric Nuclear Matteriv
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 54
Özet
üOZBu tezde, nü kleer güreli ortalama alan kuramında izoskaler kanal işerenu o cnonlineer Walecka Modeli'ne izovektür kanal eklenmesi problemi calışılmıştır.o şs sIzovektür kanal eklenmesi, izovektür-skaler delta mezonu ile izovektür-vektür rhoo o o omezonunun uygun relativistik kovaryant formda Walecka Lagrange yoğunluğunag geklenmesi ve hareket denklemleri ile enerji momentum tensürü nü n elde edilme-ou usine dayanmaktadır. Elde edilen hareket denklemleri Ortalama Alan Kuramındanü kleer madde işin analitik olarak cozü lmüştü r. Cozü mlerden, izovektür kanalınu c şü u us u ş ü u onütron sayısının proton sayısına eşit olduğu simetrik nü kleer sistemlerde enerji-o s g umomentum ve etken kü tleye bir katkı getirmediği, asimetrik sistemlerde ise proton-u gnütron etken kü tlesi ayrışması nedeniyle enerji-momentum tensürü ne katkı verdiğio u s ou ggüsterilmiştir.o s
Özet (Çeviri)
ABSTRACTIn this thesis the inclusion of isovector channel to the relativistic nonlin-ear Nuclear Walecka Model has been studied. Isovector channel is included tothe Walecka Lagrange density through the proper relativistic covariant form ofdelta meson in isovector-scalar channel and rho meson in isovector-vector chan-nel. The Lagrange density is solved for the equation of motions and for theenergy-momentum tensor. The equations of motion are solved for the symmetricand asymmetric nuclear matter in the Mean Field Theory. It has been shownthat although the inclusion of isovector channel brings no contribution to theeï¬ective mass and energy-momentum expression in symmetric nuclear systems,it has contributions to the asymmetric nuclear matter.