Farklı ortam derişilerindeki bakırın, Clarias lazera (Valenciennes, 1840)da nicel protein, glikojen ve bazı kan parametreleri üzerine etkileri
Effects of different concentrations of copper on quantitative protein, glycogen and some blood parameters of Clarias lazera (Valenciennes, 1840)
- Tez No: 183966
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BEDİİ CİCİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Clarias lazera, Bakır, Doku, Biyokimya, Hematoloji, Clarias lazera, Copper, Tissue, Biochemistry, Hematology
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
ÖZBakır etkisinde Clarias lazera (Valenciennes, 1840)'nın kas ve karaciğerdokularındaki glikojen ve total protein düzeyleri ile kandaki bazı biyokimyasal vehematolojik parametrelerdeki değişimler, bakırın 0.1, 0.5 ve 1.0 ppm'lik üç farklıortam derişiminin 7, 15 ve 30 gün sürelerle etkisinde belirlenmiştir.Deney balıklarının biyokimyasal ve hematolojik parametrelerininincelenmesinde sırasıyla spektrofotometrik ve enstrümental yöntemler kullanılmıştır.Bakır etkisinde karaciğer dokusundaki total protein düzeyi, belirli bir süredeortam derişimindeki artışa ve belirli bir ortam derişiminde etkide kalma süresindekiartışa paralel olarak artarken, kas dokusunda azalma göstermiştir.Metalin incelenen ortam derişimlerinin belirlenen sürelerde, karbonhidrat veprotein metabolizmasını etkileyerek, doku glikojen derişiminin yanı sıra serumglikoz ve protein derişimlerinde de önemli değişimlere neden olduğu saptanmıştır.C. lazera'da bakırın ortam derişimindeki artış, serum K+ düzeyini arttırırken,Na+ ve Cl- düzeylerini azaltmıştır.İncelenen kan parametrelerinden eritrosit sayısı, metalin ortam derişimi veetkide kalma süresindeki artışa paralel olarak artmış, hematokrit düzeyi ise deneysüresince kontrole göre önemli bir değişim göstermemiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTAccumulation of copper and its effect on muscle and liver glycogen and totalprotein together with biochemical and hematological parameters of blood in Clariaslazera (Valenciennes, 1840) were studied at 0.1, 0.5 and 1.0 ppm Cu concentrationsover 7, 15 and 30 days periods.The biochemical and hematological parameters of the experimental animalswere studied using spectrophotometrical and instrumental methods respectively.Total protein level of liver tissue increased and the muscle tissue decreasedwith increasing concentrations of copper at given period and with increasingexposure period at a given concentration.Metal affected the protein metabolism and caused important changes in tissueglycogen and sera glucose and protein levels at the concentrations and periods tested.Increase in copper concentration resulted in an increase in sera K+ and adecrease in Na+ and Cl- levels.Among the blood parameters studied, erythrocyte numbers increased withcopper concentration and exposure period, while hematocrit levels did not changedsignificantly compared with control.