Bakır destekli polianilin ve polipirol elektrotların hazırlanması ve özellikleri
The preparation of polyaniline and polypyrolle coated copper electrodes and their properties
- Tez No: 183969
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. REZZAN AYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Polipirol, Polianilin, Sodyum Salisilat, Dönüşümlü Voltametri, Elektrokimyasal İmpedans Spektroskopisi, Polypyrrole, Polyaniline, Sodium Salicylate, Cyclic VoltammetryElectrochemical Impedance Spectroscopy
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
ÖZBu çalışmada endüstride yaygın olarak kullanılan ve yüksek katalitik etkiyesahip bakır üzerinde sodyum salisilat çözeltisi içinde pirol ve anilininelektrokimyasal polimerizasyonu gerçekleştirilmiştir.Öncelikle polimerizasyon koşulları belirlenmiş, ardından elde edilen polipirolve polianilin elektrotlarının dönüşümlü voltamogramları alınarak ve impedansspektroskopik ölçümleri yapılarak elektrokimyasal özellikleri incelenmiştir. Bakıryüzeyine sodyum salisilat çözeltisi içinde polianilin sentezi ilk kezgerçekleştirilmiştir. Polipirol ve polianilinin uygulanan potansiyele bağlı olarakyükseltgenme indirgenme reaksiyonları verdikleri yani elektroaktif olduklarıgözlenmiştir.Polipirol için impedans ölçümleri ile elde edilen elektrolitik dirençleri, yüktransfer dirençleri, çift faz kapasitansları, Warburg impedansları potansiyele bağlıolarak incelenmiştir. Ölçümler polipirol yük transfer dirençlerinin, uygulananpotansiyele ve polimerlerin kalınlığına bağlı olarak değiştiğini göstermiştir.Polianilin için de potansiyele bağlı impedans ölçümleri alınmıştır.Bu çalışma ile literatürde çok az rastlanan bakır üzerine polipirol ve polianilinelektrokimyasal olarak polimerleştirilerek, sentezlenen polimerlerin elektrotmateryali olarak kullanılabileceği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTIn this work, the electrochemical polymerization of pyrrole and aniline insodium salicylate solution was carried out on copper, which is widely used inindustry and a metal that has very good catalytic efficiency.Having determined the conditions of polymerization to start with, cyclicvoltammetries of polypyrrole and polyaniline electrodes were taken andmeasurements of impedance spectroscopies were made to study the electrochemicalproperties of such electrodes. The synthesis of polyaniline in sodium salicylatesolution was achieved on copper for the first time. Depending on the appliedpotential, they were observed to give redox reactions and to be electroactive.Electrolytic resistance, charge transfer resistance, double-layer capacitanceand Warburg impedance obtained by the impedance measurements for polypyrrolewere investigated depending on the potential. The measurements show that chargetransfer resistance of polypyrrole changes depending on the applied potential and thethickness of the polymers. Impedance measurements depending on the potential weretaken for polyaniline as well.It has been concluded by this study that polymers synthesized by anapplication rarely seen in the literature, in which polyaniline and polypyrrole havebeen electrochemically polymerized on copper, can be used as electrode materials.