Genel görelilik kuramında genişleyen ve dönen evrenler için enerji-momentum gösterimlerinin hesabı
Calculate energy-momentum complex for rotation and expansion space-time general relativity
  1. Tez No: 183970
  2. Yazar: ESRA ALKIŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ HAVARE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Genel görelilik, yerelleşme (lokalizasyon), enerji-momentumgösterimlerii, General Relativity, localization, energy-momentum complexii
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
ÖZGenel görelilik kuramı birçok deneysel ve gözlemsel verilerledesteklenmesine karşın günümüze kadar sürmekte olan birkaç sorunu da içindebarındırmaktadır. Bu sorunlardan bir tanesi de kuramın başlangıcından beri süre gelenenerji ve momentum yerelleşmesi kavramlarıdır. Genel görelilik kuramınınEinstein tarafından ortaya konulmasından sonra enerji-momentum sorununuçözmek için birçok girişimde bulunulmuştur. Bu çalışmalardan ilki Einsteintarafından ortaya konulmuştur. Genel görelilik kuramında enerji momentumyerelleşmesi sorununu çözmek için Einstein' dan sonra pek çok çalışmayapılmıştır. Bu çalışmalarda enerji-momentumu anlamlı kılmak için gösterimlertanımlanmıştır.Bu bağlamda bu çalışma; iyi bilinen birçok uzay-zaman modelini kapsayan,dönme ve genişlemeyi içeren en genel çizgi elemanı için Einstein, Landau-Lifshitz,Moller ve Papapetrou enerji-momentum gösterimleri hesaplamayı amaçlar.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTAlthough General Relativity Theory is supported by a lot of experimentaland observable data it includes a few extant issues. One of these issues is theconcept of the localization of energy and momentum which are continuing from thebeginning of the theory to now. There have been many attempts to resolve theenergy-momentum issue after the introduction of the General Relativity Theory byEinstein. The first of these studies had been performed by Einstein. There have beenmany studies to solve the energy-momentum localization problem in the GeneralRelativity after Einstein. New notations have been introduced in these studies inorder to make the energy-momentum meanningfull.In this context this study indends to calculate the energy-momentum in thenotation of Einstein, Landau-Lifshitz, Moller and Papapetrou for a most generalmetric which includes many of the well-known space-time models and includes therotation and expansion.