İncesu ignimbiritinin (Kayseri) jeolojisi, petrolojisi ve ayırtman özellikleri
Geology, petrology and their exmainer features of İncesu ignimbrite (Kayseri)
- Tez No: 183985
- Danışmanlar: DOÇ.DR. YUSUF KAĞAN KADIOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: İgnimbirit, İncesu, yer radarı, Raman Konfokal Spektrometre, Jeokimyai, Ignimbrite, Incesu, GPR, Raman Confocal Spectrometer, Geochemistryii
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 302
Özet
ÖZETDoktora TeziİNCESU İGNİMBİRİTİNİN (KAYSERİ) JEOLOJİSİ, PETROLOJİSİ VE AYIRTMANÖZELLİKLERİTamer KORALAYAnkara ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüJeoloji Mühendisliği Anabilim DalıDanışman: Doç. Dr. Yusuf Kağan KADIOĞLUKayseri ve özellikle İncesu çevresinde tip yayılım gösteren ignimbirit İncesu ignimbiriti adıaltında incelenmiştir. İncesu ignimbiriti taban, orta ve tavan olmak üzere 3 farklı seviyedenoluşmaktadır. Taban seviyesi siyahımsı kahverenkli olup, camsal kaynaklaşma göstermektedir.İyi derecede kaynaklaşmış orta seviye kırmızımsı pembe renkli olup, bol miktarda yassılaşmışpomza parçaları (fiamme) içermektedir. İgnimbiritin tavan seviyesi grimsi pembe renkli ve dahaaz kaynaklaşmış yapıda olup, çeşitli bileşimli volkanik kayaç parçaları içermektedir. İncesuignimbiriti mineralojik olarak plajiyoklaz (oligoklaz andezin) + piroksen (ojit, klinoenstatit) +opak mineral (manyetit, ilmenit) ± amfibol ± biyotit ve ± kuvars'tan oluşmaktadır. Makroskopikve mikroskopik görünüm açısından İncesu ignimbiritinin her bir seviyesi arasında belirginfarklılıklar bulunmaktadır. Taban ve orta seviye örneklerinde ötaksitik doku hakim olup, buseviyeler tavan seviyesine göre daha yoğun kaynaklaşmış dokuya sahiptirler. Taban ve ortaseviye örneklerindeki yassılaşmış pomza parçaları (fiamme) ve volkan camı kıymıklarının(shard) miktarı tavan seviyeye göre daha fazladır. Taban ve orta seviye arasındaki dokanakilişkisi oldukça keskin olup, renk farklılığından dolayı oldukça belirgindir.Riyolit, riyodasit-dasit bileşimli, kalkalkalen karakterli, orta-yüksek K'lu, peralüminyum'luözelliğe sahip İncesu ignimbiritinin ana oksit, iz ve nadir toprak element içerikleri ignimbiritingelişiminde fraksiyonel kristallenmenin önemli bir rol oynadığını, bu kristallenmenin başlıcaplajiyoklaz, klinopiroksen, manyetit, ilmenit ve titanomanyetit tarafından kontrol edildiğinigöstermektedir. Ayrıca İncesu ignimbiritinin izotop bileşimi ignimbiritin 3±8 my yaşındaolduğunu, OIB benzeri ana magmadan fraksiyonel kristallenme ve kabuk kirlenmesinin etkiliolduğu bir süreç sonucu meydana geldiğine işaret etmektedir.Mikro XRF sonuçlarına göre hazırlanan 3B element kabartı haritalarında taban seviyesinde ortaseviyeye göre yüksek K anomalisi görülmüştür. Raman konfokal spektrometre incelemeleri bufarklılığın taban seviye matriksindeki anortoklas birikiminden kaynaklandığını göstermektedir.İncesu ignimbiritinde SiO2'e karşı bazı ana oksit elementler (Fe2O3, TiO2, CaO ve K2O), bazı izelementler (V, Sr, Cs ve Rb) ve bazı iz element oranları (Ba/Rb, Sr/, K/Sr, K/Nb, Rb/Sr, Rb/Yve Rb/Nb) kullanılarak oluşturulan değişim diyagramları, İncesu ignimbiritinin tabanseviyesinden orta seviyeye doğru bileşimsel olarak normal zonlu yapıya sahip olduğunugöstermektedir. İncesu ignimbiritinin 3 seviyesindeki jeolojik, mineralojik, petrografik,jeokimyasal ve izotop verilere göre belirlenen bileşimsel farklılıklar yer radarı (GPR) verisonuçlarıyla da desteklenmiştir.2006, 302 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACTPh.D. ThesisGEOLOGY, PETROLOGY AND THEIR EXMAINER FEATURES OF INCESUIGNIMBRITE (KAYSERI)Tamer KORALAYAnkara UniversityGraduate School of Natural and Applied SciencesDepartment of Geology EngineeringSupervisor: Assoc. Prof. Dr. Yusuf Kağan KADIOĞLUIgnimbrite, which crops out in Kayseri and particularly in the vicinity of Incesu town, has beenexamined as Incesu ignimbrite. The Incesu ignimbrite is composed of three different levelsthese are bottom, middle and top levels. The bottom level shows blackish brown and glassywelded structure. Well-welded middle level is reddish pink in color and has high amount offiammes. The top of the ignimbrite is grayish pink, weakly welded and has rock fragments withdifferent compositions. The mineralogical composition of Incesu ignimbrite is composed ofplagioclase (oligoclase, andesine) + pyroxene (augite, clinoenstatite) + opaque minerals and lowamount of amphibole, biotite and quartz. Each levels of Incesu ignimbrite have clear differencesin terms of macroscopic and microscopic features. Eutaxitic texture is dominant in middle andbottom level samples and these levels are more densely welded texture than the top level. Theamount of flattened pumice fragments and volcanic glass shards in middle and bottom levels aremore than in the top level. The contact relationship between bottom and middle level is verysharp due to the differences in their colors.Major, trace and rare earth element contents of Incesu ignimbrite, which is characterized bytheir rhyolite, rhyodacite-dacite composition, medium-high K, calc-alkaline and peraluminousnature, show fractional crystallization process which is chiefly controlled by plagioclase,clinopyroxene, magnetite, ilmenite and titanomagnetite. Furthermore, the isotopic compositionof Incesu ignimbrite reveals an age of 3 Ma, with evolution by means of fractionalcrystallization and crystal contamination processes of the parent magma derived from OceanIsland Basalt (OIB) like magma.The 3D elemental relief mapping of Micro XRF results reveals a high K anomaly at the bottomcompared to the middle level. The Raman Confocal Spectrometer results show that thesedifferences come from the accumulation of the anorthoclase within the matrix of the bottomlevel.The variation diagrams of some major oxides (Fe2O3, TiO2, CaO and K2O), some trace elements(V, Sr, Cs and Rb) and some trace element ratios (Ba/Rb, Sr/, K/Sr, K/Nb, Rb/Sr, Rb/Y andRb/Nb) versus SiO2 reveal that the İncesu ignimbrite has normal compositional zonal changesstarting from the bottom level towards the middle level. The Ground Penetrating Radar (GPR)studies support the compositional differences of the three different levels which are investigatedby the field geology, mineralogy, petrography, geochemistry and isotopic studies of the Incesuignimbrite.2006, 302 pages