Mustafapaşa (Ürgüp/Nevşehir) dolayında yüzeyleyen ignimbiritlerin petrografik, jeokimyasal ve mühendislik özelliklerinin incelenmesi
Research of petrographic,geochemical and engineering properties of ignimbrites overlying in Mustafapaşa (Ürgüp/Nevşehir) and its enviorenment
  1. Tez No: 151768
  2. Yazar: SEVİNÇ SESVEREN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MUSTAFA AKYILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Mustafapaşa, İgnimbirit, Petrografi, Jeokimya, Mühendislik, Mustafapaşa, İgnimbrite, Petrograpy, Geochemistry, Engineering II
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
öz YÜKSEK LİSANS TEZİ MUSTAFAPAŞA ( ÜRGÜP/NEVŞEHİR ) DOLAYINDA YÜZEYLE YEN ÎGNİMBİRİTLERİN PETROGRAFİK, JEOKİMYASAL ve MÜHENDİSLİK ÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİ Sevinç SESVEREN ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ JEOLOJİ MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI Danışman :Yrd. Doç. Dr. Mustafa AKYILDIZ Yi! : 2004, Sayfa : 78 Jüri :Yrd. Doç. Dr. Mustafa AKYILDIZ Prof. Dr. Servet YAMAN Yrd. Doç. Dr. Ergüi YAŞAR Mustafapaşa (Ürgüp/Nevşehir) dolaylarında yüzeyleyen ignimbirtlerin petrografik, jeokimyasal ve mühendislik özellikleri araştırılmıştır. İgnimbiritler vitrofirik doku göstermekte olup bileşimlerinde biyotit, kuvars, plajiyoklaz, muskovit, epidot, piroksen, amfibol (lamprobolit) saptanmıştır. Bayramhacıh, Kavak, Cemilköy, Sarımadentepe ve İncesu Üyelerinin, Zr/Ti02- SİO2 diyagramına göre riyodasit-dasit ve riyolit sınırında olduğunu saptanmıştır. Nb'deki azalma ve K-Rb-Ba-Sr ve Th gibi iz elementlerinde görülen zenginleşme bunların dalma-batma zonun etkisinde olduğunu göstermektedir. İgnimbiritierin kondrit normalize nadir toprak element (NTE) modelleri hafif ndir toprak elementleri (HNTE) tarafından zenginleşmiş olup ağır nadir toprak elementlerinde (ANTE) ise azalmanın olmadığı görülmektedir. İgnimbiritierin bu özellikleri ada-yayı kaîk-aikalen ve orojenik kay açların nadir toprak element (NTE) modellerine benzemektedir. Mekanik özelliklerin tayinin için yapılan suda dağılmaya karşı duraylılık deneylerinde örnekler çok yüksek durayh, orta - yüksek duraylı ve çok düşük duraylı olarak sınıflandırılmıştır. Tek eksenli basınç dayanımına deneylerinde ise ignimbiritierin çok düşük dayanımlı olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS RESEARCH OF PETROGRAPHİC, GEOCHEMİCAL AND ENGINEERING PROPERTIES OF İGNİMBRİTES OVERLYİNG İN MUSTAFAPAŞA (ÜRGÜP-NEVŞEHİR) AND ITS ENVİORENMENT Sevinç SESVEREN DEPARTMEN OF GEOLOGY INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor :Assist. Prof. Dr. Dr. Mustafa AKYILDIZ Year : 2004, Pages : 78 Jury :Assist. Prof. Dr. Mustafa AKYILDIZ Prof. Dr. Servet YAMAN Assist. Prof. Dr. Ergüi YAŞAR Peîrographic, geochemical and engineering properties of ignimbrites overlying in and around Mustafapaşa (Ürgüp-Nevşehir) was researched. Ignimbrites showed vitrophyric texture and biotite, quartz, plagiociase, muscovite, epidote, and amfibole (lamprophyllite) was detected in their compounds. According to the Zr/Ti02-Si02 diagram Bayramhacılı, Kavak, Cemiiköy, Sanmadentepe and İncesu Members was established to be at the rhyodacite-dacite and rhyolite limit. The decrease in Nb, and enrichment in trace elements such as K-Rb-Ba-Sr and Th, has shown that these are under the effect of subduction zone. Chondrite-normalized rare earth elements (REE) models of ignimbrites have been enriched by light rare earth elements (LREE) and no decline has been seen in heavy rare earth elements (HREE). These properties of ignimbrites are similar to rare earth element (REE) models of island-arc calc-aikaline and orogenic rocks. In the sensitiveness to scattering in water experiments that are done to determine mechanic properties, the specimens are classified as very high sensitive, medium-high sensitive and very low-sensitiv. Homever, in single-axis pressure rezistance experiments, it was detected that the ignimbrites were very low rezistant.