Kırka tinkal cevherinin dekripitasyon yöntemiyle zenginleştirilmesi
Beneficiation of kırka tincal ore by decripitation method
  1. Tez No: 184090
  2. Yazar: OZAN ŞİMŞEK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ENDER SÖNMEZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
  6. Anahtar Kelimeler: Tinkal, Kırka boraks işletmesi, Dekripitasyon, CevherZenginleştirme, Bor, Tincal, Kırka Borax Enterprise, Decripitation, Beneficiation of Ores, Boron
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 142
Özet
ivKırka Tinkal Cevherinin Dekripitasyon Yöntemiyle ZenginleştirilmesiOzan ŞimşekÖZETYapılan çalışmada Kırka boraks işletmesinde üretilmekte olan konsantre tinkal'inuygulanan mevcut yöntemlerden farklı olarak ısıl işlemler yardımıyla dekripitasyonyöntemleriyle zenginleştirilebilirliğinin araştırılması amaçlanmıştır.Çalışmada ilk önce bor mineral ve bileşiklerinden bahsedilmiş, Türkiye vedünyada ki bor rezervleri, üretim, tüketim ve ticaretine değinilmiş ve Türkiye'de ki borüretim tesisleri incelenmiştir.Patlatma deneylerinde kullanılmak üzere Kırka konsantratör tesisi ara stokbinasından alınan % 25-26 B2O3 içerikli tüvenan tinkal numunesi Eskişehir OsmangaziÜniversitesi cevher hazırlama laboratuarlarında bulun Lenton marka laboratuar tipi sabitfırında patlatma işlemine tabi tutulmuştur.Deneylerde tinkal'in ısıtıldığında kristal suyunu kaybederek parçalanmasıözelliğinden faydalanılmıştır. Isıl işlem sonucu patlayarak pamuk yumağı benzeri yapıalan tinkal ile sertleşip taşlaşarak belirgin hale gelen kil taneciklerinin kolaycaayrılabileceği görülmüştür.Patlatma deneyleri ardından en iyi patlatma sonuçlarının görüldüğü dekripiteolmuş ürünler sırasıyla ufalama ve eleme işlemlerinden geçirilmiş, böylece boraks'ınkilden ayrılması sağlanmak suretiyle zenginleştirme işlemi tamamlanmıştır.Ufalama ve eleme işlemleri ardından konsantre ve artık olarak ayrılmışnumunelerin B2O3 oranları yapılan kimyasal analizler sonucu tespit edilmiştir. En iyisonuç 550 0C / 25 dakika şartlarında patlatılan numunede görülmüştür. 550 0C / 25dakika şartlarında patlatılan ürünün konsantresindeki B2O3 oranı % 56.78 artıktakiB2O3 oranı ise % 4.46 olarak tespit edilmiş verim % 92.7 olarak gerçekleşmiştir.
Özet (Çeviri)
vBeneficiation Of Kırka Tincal Ore By Decripitation MethodOzan ŞimşekSUMMARYThe aim of this study is to research the feasibility of the beneficiation ofconcentrate tincal which is produced in the Kırka borax enterprise by the help of usingheat treatment and decripitation methods, rather than the method which is currentlybeing used.In the study, boron and its compounds were mentioned initially. The boronreserves in Turkey and worldwide, its production, consumption and commercecircumstances were touched on and the boron production facilities were examined.A sample of raw tincal which contains 25-26% B2O3 was taken from the interludebuilding of the Kırka concentrator facilities to be used in the popping experiment andwas subject to the popping process that took place in the ore preparation laboratories ofEskisehir Osmangazi University with the use of a Lenton brand immobile oven.The characteristic of tincal, which causes it to break when it loses its crystalwater, was used in the experiment. After being popped by the help of heat treatment,tincal takes a cotton like structure and clay granules harden to a stone becoming moreevident thus, it was noticed that this makes it easy to separate them.After the popping experiments, the decripitated products which gave the bestpopping results were step by step put through the crumbling and sieving processes, andthus the beneficiation process by way of separating borax from clay is concluded.After the crumbling and sieving procedures, the B2O3 percentages of the sampleswhich were set aside as concentrate and residue was determined by chemical analyses.The best results were seen in the sample which was popped for 25 minutes at 550 0Cdegrees. The B2O3 percentage of the concentrate which was popped at 550 0C degreesfor 25 minutes was % 56.78 and the percentage of B2O3 in the tailing was % 4.46, thusthe determined efficiency is %92.6.