Türkiye'de yaşanan göçün yarattığı toplumsal değişme ve türk sineması
Social changing caused by immigration in turkey and Turkish cinema
- Tez No: 184098
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYŞEN ÇELEN ÖZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Toplumsal değişim, modernleşme, kentleşme, yabancılaşma, toplumsal gerçekçilik akımı, Türk Sineması, Gurbet Kuşları, Sürü, Social change, modernization, urbanization, alienation, social realismmovement, Turkish Cinema, Gurbet Kuşları? (Forein land birds), Sürü? (Flock)
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
vÖZETBu çalışmanın amacı, Türkiye'de 1950 yılı itibariyle artış gösteren göçün toplumsalhayatı, kentleri ve bireyleri nasıl etkilediğinin araştırılmasıdır. Bu amaç doğrultusunda,hem sinema ve kent ilişkisini anlamak hem de çekildikleri dönemi ?toplumsalgerçekçilik? akımına bağlı kalarak aktarmak ve dolayısıyla Türkiye'de yaşanantoplumsal değişime tanıklık etmek adına, 1964 ve 1978 yapımı iki ayrı yönetmeninfilmi seçilmiştir: Halit Refiğ ?Gurbet Kuşları? (1964) ve Zeki Ökten, YılmazGüney?Sürü? (1978).kinci bölümde, araştırmaya kaynaklık edecek kavramlar üzerinde durulmuş veortaya konan bu kavramların Türkiye özelinde nasıl bir gerçekliğe karşılık geldiğitartışılmıştır. Bu kavramlar toplum, toplumsal değişme, modernleşme, kamusal/özelmekan, göç ve yabancılaşma kavramlarıdır.Üçüncü bölümde sinema kent arasındaki ilişki ve Türk Sineması'nın yapısı ile 1960yılıyla birlikte ortaya çıkan ?toplumsal gerçekçilik? akımının ülke sineması içindekiyeri araştırılmıştır.Dördüncü bölümde ise seçilen filmler, ilk bölümde ortaya konan kavramlar veonların ülke içinde nasıl gerçekleştiklerinin araştırılmasına kaynaklık edecek şekildeanaliz edilmiştir.Sonuç bölümünde, Türkiye'de modernleşme ile yaşanan toplumsal değişiminsonuçları ile Türk Sineması'nda öne çıkan ?toplumsal gerçekçilik? akımı arasındakiilişki saptanmaktadır. Türkiye'de yaşanan modernleşme yapısının, kentleşme süreindeçarpıklıklara neden olduğu üzerinde durulmuş ve yaşanan toplumsal değişimin kimizaman bireylerde yabacılaşma durumunu ortaya çıkardığı; tıpkı göçün nedenlerindekideğişimler gibi yabancılaşmanın da zaman içerisinde farklı biçimlerde gerçekleştiğisavunulmuştur.
Özet (Çeviri)
vSUMMARYThe main purpose of this study is to explore the migration?s effects on communallife, cities and individuals which has occured and increased since 1950 in Turkey.Expressing by this purpose it has been choosen two film from different directors whichhas directed in 1964 and 1978: Halit Refiğ ?Gurbet Kuşları? (1964) and Zeki Ökten,Yılmaz Güney ?Sürü? (1978). The reason to choose these two film is to bear withnessof social change, to understand the both cinema-city relation and to carry over theperiod that the film has made, by implementing the ?Social Realism? movement.In the second chapter, it has been emphasized the conceptions which has beenresources of this study and it has been examined that what kind of reality hascorresponded these conceptions by Turkey?s exeptions. These conceptions are: society,social change, modernization, public/private space, migration and alienation.In the third chapter, it has been investigated The relation between cinema and cityand how The ?Social Realism? movement which has been occured in 1960 has beenplaced in the structure of Turkish Cinema.The films that has been choosen in the fourth chapter, has been analisied by theconceptions which has been displayed in the first chapter and by sourcing theirrealization within the Turkey?s structure.In the conclusion chapter, it has been established the relation between consequencesof social change which are the facts of modernizaton in Turkey and ?Social Realism?movement which has been stand out within the Turkish Cinama; it has been emphasizedthe distortations by Turkey?s modernization on urbanization and it has been defendedoccasionally the exprience of social change is caused to alienate of individuals and asthe change of migration?s causes, the alienation had been eventuated in different formsin time.