Türkiye'nin yoğun göç alan bölgelerinde meydana gelen sorunların güvenlik bağlamında analizi; İstanbul, Tuzla, Şifa mahallesi örneği
The analysis of security issues occured in the regions of turkey that realize much immigration: The example of Istanbul, Tuzla, Şifa district
  1. Tez No: 348927
  2. Yazar: KEMAL OLÇAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AKİLE GÜRSOY
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Göç, Toplumsal Güvenlik, Değişim, Kimlik, Migration, Identity, Society Security, Change
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Harp Akademileri Komutanlığı
  10. Enstitü: Stratejik Araştırmalar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Strateji ve Stratejik Araştırmalar Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 401
Özet
Her zaman bireyi olduğu kadar toplumu da etkileyen ve hem gelinen hem de terk edilen bölgeyi değişime uğratan göç eylemi, çeşitli sebeplerle yüzyıllardır devam etmektedir. Bu durumu ulaşım ve iletişim alanlarında ortaya çıkan gelişmeler de hızlandırmıştır. Sonuçları itibariyle bakıldığında göç, özgürlük, sağlık, eğitim ve istihdam gibi yeni alanlar yaratırken, aynı zamanda önemli sorunları da ortaya çıkarmış ve her alanda kendine has sosyo-kültürel bir yapı yaratmıştır. Meydana gelen göç davranışı ile birlikte bireysel ve toplumsal görüşler, tutumlar ve eğilimlerde anlamlı değişimler meydana gelmektedir. Bu değişimler kendini özellikle ikinci kuşaklarda daha fazla hissettirmekte ve genellikle geniş aile yapısından çekirdek aileye, kolektif üretimden rekabet ağırlıklı bireysel üretime, genel ve ortak yaşam biçiminden özel yaşam biçimine şeklinde ortaya çıkmaktadır. Göç kavramı genel olarak,“nüfusun bir yerden bir başka yere en az bir mevsim süresince kalıcı olmak kaydı ile yapmış olduğu hareketler”, şeklinde ifade edilmekte ve daha ziyade görece kalkınmamış ve/veya az kalkınmış bölgelerden sermaye birikiminin yoğun olduğu bölgelere doğru yaşanmaktadır. İç göçler genellikle, göçü başlatan itici faktöre göre“gönüllü ve zorunlu”; göç edilen yerde geçirilen zamana göre“daimi ve mevsimlik”; göç hareketinin devrik veya linear/çizgisel olma durumuna göre“devri, kademeli ve kademesiz”; farklı büyüklükteki birimler arası istikametler açısından da“kırdan-kente, kentten-kente, kentten-kıra, kırdan-kıra”göçler şeklinde kategorize edilebilmektedir. Bu çalışmada iç göçlerin“gönüllü/zorunlu, kademeli/kademesiz”ve kırsal özelliklerin kente aktarılması şeklinde görülen“kırdan-kente”şekli konu edilmiştir. Türkiye'de ise göç, Cumhuriyet'in kuruluşuyla birlikte yaşanan hızlı değişim süreci içinde, özellikle 1950'li yıllardan itibaren ekonomik, siyasi, sosyal ve kültürel vs. alanlarda radikal bazı değişim ve dönüşümlere sebep olmuştur. Bu değişimler köy-kent yaşam koşullarının bir arada görülmesinden toplumsal güvenliği tehdit eden alanların ortaya çıkmasına dek uzanan geniş bir yelpaze içinde meydana gelmiştir. Dolayısıyla başlangıçta istihdam kaynağı olarak görülen iç göçler, daha sonra başta güvenlik olmak üzere ortaya çıkan sorunlarla birlikte maliyetli sonuçlar doğurmuştur. Yapılan çalışma başta İstanbul olmak üzere, Tuzla İlçesi ve Şifa Mahallesi'nde yaşanan iç göçlerin bireyler üzerinde yarattığı değişim ve güvenlik algılarını ölçmekte ve bu faktörlere bağlı korelâsyonu nitel olarak tespit etmeye çalışmaktadır. Özellikle 1980-2011 yılları arasında yaşanan iç göçlerin güvenlik bağlamında analizini yapan çalışma, hazırlıksız ve plansız bir şekilde yapılan göçün II kentsel alanlarda ortaya çıkan kimlik tabanlı güvenlik ile maddi ve manevi değişim sorunlarını incelemektedir.
Özet (Çeviri)
The act of migration that affects the society as much as the individual and changes both the abandoned area and moved area continues for centuries owing to various causes. Improvements in fields of transportation and communication have accelerated this condition. Migration created new fields like freedom, health, education and employment but introduced important problems at the same time and created a sui generis socio-cultural frame in every field. Individual and social views, attitudes and tendencies are changing dramatically along with occurring motion of migration. These changes especially perceived by second generation and generally come to light as the changes from big family to a smaller one, from collective production to rivalry based individual production, from common way of life to private life style. The concept of migration generally stated as“people's movements from one place to another for a season at least and mostly occurs from undevelopped or less developped areas to areas which have intensive accumulation of capital”. Internal migraitons can be categorized as to push factor which starts the migration“voluntary-forced”; to the time passed at migrated area“permanent-seasonal”; to the act of migraiton if it is periodic or linear“ungradual-gradual”; to the directions between different sized units“from rural area- to urban area, from urban area- to urban area, from urban area- to rural area, from rural area- to rural area”. In Turkey experiencing rapid change process with the foundation of Republic especially beginning from 1950's, migration caused some fundamental changes and transformations in fields of economy, politics, social life and culture etc. These changes occurred in a wide scale beginning from conditions of rural-urban life seen together to appearing fields which threaten the societal security. As a result internal migrations which had seen source of employment at the beginning then led to costly outcomes like security problems and many others. This study evaluates the changes of individuals caused by internal migrations and measures the sensation of societal security and establishes the correlation connected to these factors qualitatively especially in Istanbul, Tuzla and Şifa streets. Analyzing the internal migrations from view of social security especially experienced between1980-2011, the study scrutinizes the problems appeared in urban areas caused by unprepared and unplanned migration.