Web destekli fen bilgisi öğretiminin kaynaştırma eğitimindeki ilköğretim 7. sınıf öğrencilerinin performans düzeyi ve akademik başarılarına etkisi
The effect of web supported science education on the academic success and performance level of 7th grade elementary students in mainstreaming education
  1. Tez No: 255473
  2. Yazar: SEZER KÖSE BİBER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERALP ALTUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Kaynaştırma, web destekli öğretim, akademik başarı, performans, tutum, Mainstreaming, web supported education, academic success, performance, attitude
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 319
Özet
Bu araştırmada, genel eğitim sınıfında bulunan kaynaştırma eğitimine tabi öğrencilerin web ortamında özel bir eğitim desteği almaları sağlanarak öğrencilerin öğrenme etkinliklerini, zaman ve mekândan bağımsız olarak ve eğitim üniteleri somuttan soyuta, bilinenden bilinmeyene, basitten karmaşığa doğru olacak şekilde, kendi hız ve düzeylerine göre gerçekleştirmeleri amaçlanmıştır. Aynı şekilde bu çalışma ile web destekli öğrenme uygulamasının, kaynaştırma eğitimindeki İlköğretim 7. sınıf öğrencilerinin, fen bilgisi dersindeki akademik başarıları, performans düzeyleri, bilgisayara ve fen bilgisine yönelik tutumları üzerindeki etkisini ve web destekli öğretimin kaynaştırma eğitiminde özel eğitim desteği olarak uygulanabilirliğini ortaya koymak amaçlanmıştır.Araştırmanın çalışma grubunu 2007?2008 eğitim-öğretim yılında İzmir'in Konak ilçesinde bulunan bir ilköğretim okulunda öğrenim gören ve kaynaştırma eğitimi alan 22 tane 7. sınıf öğrencisi oluşturmaktadır. Araştırmanın deney ve kontrol grupları 11'er öğrenciden oluşmaktadır. Deney ve kontrol gruplarının belirlenmesinde basit rastgele örnekleme yöntemi kullanılmıştır.Araştırma öncesinde öğrenciler, 10 saatlik bir ön eğitime tabi tutulmuşlardır. Çalışmanın uygulama aşaması 10 haftalık bir sürede gerçekleştirilmiştir. Araştırmada veri toplama aracı olarak araştırmacı tarafından geliştirilen Akademik Başarı Testi, Performans Düzeyi Belirleme Formu, Bilgisayara ve Fen Bilgisine Yönelik Tutum Ölçekleri ve Gözlem Formları ile Öğrenci Memnuniyeti Anketi kullanılmıştır.Araştırmada veri toplama araçları ile elde edilen verilerin çözümlenmesi; deney ve kontrol gruplarının birbirleri ile karşılaştırılmalarında Mann Whitney-U Testi, her bir grubun kendi içinde ön-test, son-test puanlarının karşılaştırılmasında ise Wilcoxon İşaretli Sıralar Testi ile yapılmıştır. Ayrıca nitel verilerin çözümlenmesinde yüzde, frekans ve aritmetik ortalamadan faydalanılmıştır.Araştırmadan elde edilen sonuçlar genel olarak incelendiğinde, özel gereksinimli öğrencilere web destekli öğretim yöntemi ile sağlanan özel eğitim desteği, bu öğrencilerin akademik başarılarını ve performans düzeylerini arttırmış, bilgisayara ve fene yönelik tutumlarını olumlu yönde etkilemiştir. Ayrıca uygulama süresince yapılan gözlemlerde öğrencilerin fen bilgisi dersini bilgisayarla çalışmaktan zevk aldıkları, uygulama çalışmalarına sürekli katılmaya özen gösterdikleri, böyle bir çalışmaya tekrar katılmaya istekli davrandıkları ve memnuniyetlerinin yüksek olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In the research, our goal is to carry out the learning activities of the students in mainstreaming education in accordance with the principle from concrete to abstract, from known to unknown, from simple to complex according to the student?s own speed and level by providing them a web supported education. The goal of this research is also to introduce the effect of web supported science education on the performance level and academic success of the mainstreaming students and on their attitude towards computer and science and its applicability as a supplementary education in mainstreaming education.The workgroup of the research consists of 22 7th grade students in mainstreaming education in an elementary school in Konak Province of Izmir. Both the control and experiment groups consist of 11 students each. Simple Randomize Sampling Method has been used to determine the control and experiment groups.Students have been subject to a 10 hours prior education before the research. Implementation of the study has been completed in 10 weeks. In this research, an academic success test, a performance level identification form and attitude scales towards science and computer have been used as data gathering tools.In the research Mann Whitney-U Test has been used to analyze the data from these tools and to compare control and experiment groups and Wilcoxon Paired Comparison test has been used to compare pre-test and post-test scores of each group. Alsopercentage,frequency and arithmetic mean have been used to analyze the qualitative data.The research has shown that a supplementary web education has a meaningful effect on students? academic success on science, performance levels and their attitude towards computer and science. Also during the practice of the study it has been clearly observed that students like studying with computers and are keen on participating a study like this.