Boğaziçi'ndeki yerleşmelerin yasal mevzuat yönünden değerlendirilmesi
Evaluation of settlements in Bosphorus by legal legislations
- Tez No: 184184
- Danışmanlar: PROF. DR. OĞUZ CEYLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Bosphorus, settlement, resident, legislations, laws andregulations.II
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Restorasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 203
Özet
ÖZETBoğaziçi Alanı, gerek bulunduğu coğrafi konumu, gerekse günümüze kadarolan dönemde içinde barındırdığı farklı kültürlere ait yerleşmeleri ile daima özelkonumu korumuştur. Boğaziçi Alanı'nda bulunan yerleşmeler bu alanın gelişmesiniolumlu ve olumsuz yönde etkilemiştir. Önceleri fazla yerleşmelerin bulunmadığı bualanda giderek artan nüfus yoğunluğu, bulunduğu dönemin özelliklerini yansıtanfarklı yapılanmalara sebep olmuştur.Bu çalışmada öncelikle Boğaziçi Alanı'nın geniş ve dar anlamda tanımıyapılmış, konumu, sınırları, jeolojik oluşumu, topografik durumu, iklim ve bitkiörtüsü anlatılmıştır.Eski dönemlerden günümüze kadar olan süre içinde Boğaziçi Alanı'ndakiyerleşmeler ve yerleşmelerin gelişimi Bizans döneminden önce, Bizans dönemi veOsmanlı dönemi olmak üç kısımda incelenmiş, toplumsal olayların yerleşmelereetkileri anlatılmıştır.Bu çalışmada, 19. yüzyıl sonundan günümüze kadar Boğaziçi Alanı'nıetkileyen yasal düzenlemeler ve Boğaziçi'ndeki kültür varlıklarının korunmasınailişkin kanun ve kararlar araştırılmış ve kültür varlıklarına ait uygulamalarincelenmiştir. Boğaziçi Alanı'ndaki yerleşmelerin gelişimi ve yasal düzenlemelerinBoğaziçi Alanı'na ve kültür varlıklarına etkileri değerlendirilerek, kültür varlıklarınınve Boğaziçi'nin korunmasına yönelik öneriler getirilmiştir.Anahtar kelimeler; Boğaziçi, yerleşme, konut, mevzuat, yasa veyönetmelikler.I
Özet (Çeviri)
SUMMARYThe Bosphorus Area has always preserved its unique characteristic interms of both its geographical location and settlements from a host of culturesthat it has hither to embraced. Settlements on the Bosphorus Area have imposedpositive and negative impacts on the development of this strait. The area did notaccommodated not many settlements in the past, but the subsequent increasedpopulation density on this land has led to variety structural developments thatreflect the characteristics of their time.This study primarily provides a comprehensive and narrow definition ofthe Bosphorus Area, and explained its location, boundaries, geological formation,topographic status, climate and flora.Settlements and their development throughout the Bosphorus Area fromthe past to the present are examined with three chapters, Pre-Byzantium Era,Byzantium Era and Ottoman Era wherein the affects of social events on thesettlements are described.This study also reviews the legal arrangements that have impacted theBosphorus Area, the laws and decisions on the protection of historical sites fromthe late 19th Century until present day. Additionally ancient work applications areexamined and recommendations are made with respect to preservation of historicalsites and the Bosphorus.