Ekolojik değerlere göre ahşap kompozit malzemenin seçim kriterleri
The Choose criteria for wood composite products, depending on ecological values
  1. Tez No: 184185
  2. Yazar: NAZİRE PAPATYA SEÇKİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MURAT ERİÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Ekoloji, Sürdürebilirlik, Ah ap Kompozit Ürünler, Ecology, Sustainability, Wood Composite Products
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yapı Fiziği ve Malzemesi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 239
Özet
Yirmibirinci yüzyılın ba ında en önemli mimari haberler, sadece bilgisayar desteklitasarım ya da son tasarım akımları ile ilgili de ildir. Artık, ekolojik tasarım ve ekolojikmimarinin geli imi gündemdedir ve profesyonel tasarım disiplinleri olarak kendikimliklerini bulmu lardır. Yine de, ekolojik tasarım konusunda, mimarlar tarafındanuzun ömürlü alternatif malzemeleri ve enerji tasarruflu sistemleri tercih edilmesinera men, küresel bir tavır görülmemektedir. Genel olarak, yapıda kullanılan malzemelerya am döngüsünün tüm a amalarında negatif bir etkiye sahiptir. Bu etki, özelliklebozulmu ve tahrip edilmi çevrelerde rahatlıkla görülebilmektedir. Zararlı yayımlar veatıklar bu etkilerin ba lıca örneklerindendir.Ah ap çevre ve insanlık üzerinde hiçbir yan etkiye sahip olmayan do al ve sıcak birmalzemedir. Buna ra men, ah aptan yapılan ürünler de, insan sa lı ı üzerinde olumsuzetkilere sahiptir ve do ayı kirleten zararlı yayımlar içermektedir. Farklı ah apmalzemelerin do al ya da sentetik bir yapı tırıcı yardımıyla biraraya getirilmesiyle eldeedilen kompozit malzemeler de, bu ürünlerin bir örne idir.Geni anlamda kompozit malzeme, tanımlanabilir bir arayüze sahip tek bir yapı eldeetmek amacıyla, iki ya da daha fazla sayıdaki farklı malzemenin bir araya getirilmesiyleolu turulan bir üründür. Bu yeni ürünün özellikleri, arayüzün özelliklerine oldu u kadar,ürünü meydana getiren malzemelerin özelliklerine de ba lıdır. Mobilyalarin bir ço u vebazı yapı malzemeleri, çe itli ahsap kompozitlerden yapılmaktadır.Ah ap kompozit, farklı ah ap türlerinin birbiriyle ya da farklı ah ap türlerinin di erfarklı malzemelerle, daha de erli bir ürün elde etmek amacıyla biraraya getirilmesiniiçeren geni kapsamlı bir terimdir. Örne in, bugün, prefabrik evlerin kat dö emelerindekullanılan I kesitli kiri lerin ço u, atık ah ap, yapı tırıcı, karbon lifi ve camelyaftanolu an bir ahsap kompozitten yapılmaktadır ve bu ekilde, benzeri bir çelik kiri ten dahahafif ve güçlü bir yapı elde edilmektedir.Bu çalı manın amacı, tez boyunca vurgulanacak olan ekolojik de erlere göre, ah apkompozit malzemelerin seçim kriterlerinin ara tırılmasıdır.Bu çalı ma altı ana bölümden olu maktadır. Giri bölümü, çalı manın amaç vekapsamını anlatmaktadır. kinci bölüm ise, ekoloji ve sürdürülebilirlik ile ilgili tanımlarıkapsamaktadır. Yine, ikinci bölüm kapsamında, sözü edilen bu kavramların geli imsüreçleri ve yapı malzemesinin ekolojik olması için gerekli olan seçim kriterleri üzerindede durulmu tur.Ekoloji ile ilgili kavramsal sınırın belirlenmesinin ardından, literatür çalı masının ikincikısmı gerçekle tirilmi tir. Bu a amada, ah ap kompozit malzemeler üzerine genikapsamlı bir literatür taraması gerçekle tirilmi ve konuyla ilgili mümkün oldu uncaçok veri toplanmaya çalı ılmı tır. Özetle, tezin üçüncü ve dördüncü bölümleri ah apkompozit ürünlerle ilgili bilgi ve de erlendirmeleri içermektedir.Tezin be inci bölümünde, toplanan verilerin ı ı ında ve önceki bölümlerde aktarılanbilgiler çerçevesinde, ekolojik de erlere göre ah ap kompozit malzemelerin seçimkriterleri tanımlanmı tır. Çalı manın altıncı ve son bölümünde ise, önceki a amalardagerçekle tirilen irdelemeler sonucunda ortaya çıkan sorunlar ve çözümler üzerine genelbir de erlendirme yapılmı , öneriler getirilmi tir.Ah ap kompozit malzeme, masif ah ap malzemede oldu u gibi yüksek de erde mekanikve teknolojik özelliklere sahip olmakla birlikte, masif ah ap malzemenin sakıncalarınıta ımayan, üstün nitelikli bir malzeme oldu. Ah ap kompozit malzeme, dünyadaazalmakta olan orman kaynaklarının ah ap endüstrisinde daha akılcı bir ekildekullanılmasını sa lamının yanı sıra, tüketiciyi memnun edecek ve ihtiyaçlarınıkar ılayacak nitelikte ürünler elde edilmesine imkan vermektedir. Sonuç olarak, ah apkompozit ürünlerin; kullanım ve i lenebilme kolaylıkları, ucuz olu ları, çe itli geridönü türülmü malzemeler ve ah ap atıkları de erlendirilerek üretilebilmeleri, bunaba lı olarak da çevreye olan olumlu katkıları nedeniyle giderek artan bir öneme sahipoldukları ifade edilebilmektedir.
Özet (Çeviri)
The most important architectural news at the beginning of the 21st century isn?t justabout CAD or the latest design fashions. It?s the fact that ecological design andecological architecture are coming into their own as professional design disciplines.However, although many architects prefer alternative durable materials and energy-saving systems, it hasn?t been seen a global attitude to ecological design. In general,materials which have been used in construction have had a negative influence in all thephases of the life cycle. The effects can easily be seen especially in the form oftampering with the environment. Harmful emissions and wastes are the main examplesof these effects.The wood is natural and warm material which does not have any side effects to theenvironment and humankind. Still, some products made from wood can contain harmfulemissions which pollute nature and has bad influences too the health of mankind.Composite materials that are made by bounding the different kinds of wood togetherwith an adhesive of natural or synthtic form is an example of these products.By the broadest definition, a composite material is one in which two or more materialsthat are different are combined to form a single structure with an identifiable interface.The properties of that new structure are dependant upon the properties of the constituentmaterials as well as the properties of the interface. Much of the furniture and some of thebuilding materials are made with some sort of wood composites.Wood composite is a loose term for taking different types of wood or different types ofwood and other non-wood materials and combining them together to make a valuableproduct. For example, most of the I-beams used in the floors of prefabricated homestoday are made with a wood composite which takes waste wood, glue, carbon fibers andfiberglass and makes an I-beam structure which is stronger and lighter than its steelcounterpart.The objective of this study is to research the choice criteria for wood compositeproducts, depending on ecological values which are going to be expressed through thethesis.This study consists of six main chapters. The introductory chapter explains the objectiveand the scope of study. The second chapter contains the definitions related to ecologyand sustainability. It also contains the development process of these concepts and thechoose criteria of construction materials for being ecological.After the conceptual border of ecology has been determined, the second phase of theliterature study has been realized. In this phase, an extensive literature scanning on woodcomposite products which is the main subject of research has been carried out and it hasbeen tried to collect as much data as possible related to the subject matter. In brief, thethird and fourth chapters of the thesis contain all the information and assessments relatedto wood composite products and use opportunities.In the fifth chapter of the thesis, it was determined the choose criteria for woodcomposite products, depending on ecological values in the light of all data collected andwithin the framework of the information given in the previous chapters. In the sixth andlast chapter of the study, a general assessment has been made on the problems andsolutions determined by the examinations in the previous stages and suggestions havebeen put forward.Wood composite products have all the high mechanical and technological properties ofmassive wood. They are also high quality materials which don?t have the negativefeatures of massive wood. Wood composite products provide rational usage of forestsources which are decreasing around the world as well as they give possibility to getproducts which satisfies the consumer and also meets the needs of them. In conclusion,it could be expressed that wood composite products have an increasing importancebecause of the reasons such as processing and usage simplicity, frugality, possibility ofproduction from waste wood or different recycled materials and according to all, theirpositive contributions to the environment.