Türkiye mobilya endüstrisinde kullanılan bazı yonga levhaların temel fiziksel ve mekanik özelliklerinin karşılaştırılması
Comparison of fundamental physical and mechanical properties of some particleboards utilized in Turkish furniture industry
- Tez No: 184265
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YUSUF ZİYA ERDİL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Yonga levha, kompozit, mobilya, direnç, ağaç malzeme, Particleboard, wood based (composite), furniture, strength, woodmaterials
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mobilya ve Dekorasyon Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
VITÜRKİYE MOBİLYA ENDÜSTRİSİNDE KULLANILANBAZI YONGA LEVHALARIN TEMEL FİZİKSEL VE MEKANİKÖZELLİKLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI(Yüksek Lisans Tezi)Uğur GÜNSELMUĞLA ÜNİVERSİTESİFEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ2004ÖZETBu çalışmada, Türkiye mobilya endüstrisinde kullanılan bazı yonga levhalarınrutubet miktarı, yoğunluk ve kalınlığına şişme oranı gibi fiziksel; eğilme direnci,elastikiyet modülü, yüzeye dik çekme direnci ve vida tutma direnci gibi mekaniközelliklerinin Türk Standartlarına uygunluk denetimi yapılmıştır. Böylece darkapsamlı da olsa Türkiye'de üretilen ve kullanılan yonga levhaların tekniközellikleri hakkında bilgi edinilmiştir. Bu amaçla; tesadüfi örnekleme metodu ilepiyasadaki üç üretici firmadan genel amaçlar için üretilen, yatay preslenmiş üçeradet yonga levha temin edilmiş ve deney numuneleri bunlardan hazırlanmıştır.Deney numunelerinin kesimi ve fiziksel ve mekanik özelliklerin belirlenmesi içingerekli test düzenekleri ve uygulanan test yöntemleri, Türk StandartlarıEnstitüsü'nün ilgili standartlarında belirtilen esaslara uygun olarak yapılmıştır.Elde edilen sonuçlar ilgili standartlarla ve üretici firma spesifikasyonları ilekarşılaştırılmıştır. Deneyler sonucunda; denemelere tabi tutulan yonga levhalarınrutubet oranları, yoğunlukları, elastikiyet modülü değerleri ve yüzeye dik çekmedirençlerinin standartlara uygun olduğu, kalınlığına şişme, eğilme dirençlerininstandartlara göre düşük çıktığı görülmüştür. Ayrıca yonga levhaların vida tutmadirençleri hakkında da bir standardın geliştirilmesi gerektiği sonucuna varılmıştır.Bununla birlikte elde edilen sonuçlarda, firmaların kendi levhaları arasında velevha içinde önemli varyasyonların olduğu gözlenmiş, bunların giderilebilmesiVIIiçin fabrika üretim hattında yapılan kalite kontrol tekniklerinin gözden geçirilmesigerektiği tespit edilmiştir.Yapılan araştırma sonucunda; ürün mühendisliğiaçısından, üretilecek mobilyaların daha sağlam ve daha kaliteli olarak tasarlanıp,üretilebilmesi için kullanılacak malzemelerin mukavemet özelliklerinin öncedenbilinmesinin ve bu özelliklere göre tasarımlarının yapılması gerekliliği ortayaçıkmıştır. Sonuç olarak; bazı fiziksel ve mekanik özelliklerin belirlenmesi için,testlere tabi tutulan yonga levhaların genel olarak mobilya üretimindekullanılmaya uygun olduğu, fakat bazı dayanım özelliklerinin geliştirilmesi içinçalışmaların yapılması gerekliliği sonucuna varılmıştır. Bunun yanında, üretimsırasında ve sonrasındaki kalite kontrol süreçlerinin tasarımına daha fazla özengösterilmesi gerekliliği ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
VIIICOMPARISON OF FUNDAMENTAL PHYSICAL ANDMECHANICAL PROPERTIES OF SOME PARTICLEBOARDSUTILIZED IN TURKISH FURNITURE INDUSTRY(M. Sc.Thesis)Uğur GÜNSELMUGLA UNIVERSITYINSTITUTE of SCIENCE and TECHNOLOGY2004ABSTRACTIn this study, fundamental physical and mechanical properties of someparticleboards used in Turkish furniture industry were investigated. Specimenswere prepared with particleboards procured from three different randomlyselected suppliers. All panels were for general purpose particleboards. Specimenconditioning and preparation procedures were followed according to relatedTS-EN (Turkish Standards Institute-Euro Norm) Standards. Specifically, moisturecontent, density, bending strength and modulus of elasticity, internal bonding,thickness swelling and screw withdrawal strength tests were conducted accordingto related TSE-EN Standards. Test results were then compared to specified valuesof the same Standards.Test results indicated that all panels conformed to specified Standard values formoisture content, density, modulus of elasticity and internal bond strength;whereas, maximum bending strength and thickness swelling values were lowerthen ones specified by standards. In additivon, the need for screw withdrawalstrength standards was observed.Investigations also showed that, among panels and within panel variations weresignificantly high. This finding leads to a conclusion that strict quality controltechniques should be applied in panel production in order to reach within andamong panel consistency. It is a fact that, from product engineer?s point of view,IXstrength properties of panels should be available and rational designs should bemade based on those properties in order to produce durable and high qualityfurniture items.To summarize, this preliminary and narrow-scoped study indicated thatevaluated panels were suitable for furniture use;however, some strength propertiesshould be increased. Furthermore design of strict quality control procedures are ofan important necessity for more durable and consistent particleboard production.