İç Anadolu bölgesi kuraklık sürelerinin parametrik ve nonparametrik yaklaşımla analizi
An analysis of drought durations in the Inner Anatolia region with parametric and nonparametric approach
  1. Tez No: 184276
  2. Yazar: NAZİFE KOKKOKOĞLU
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. OSMAN YILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kuraklık, Nonparametrik Kernel Dağılımı, Parametrik Dağılımlar, Frekans Analizi, DönüşPeriyodu, ç Anadolu Bölgesi, Drought, SPI, Nonparametric Kernel Approach, Parametric Distributions, Frequency Analysis, ReturnPeriod, the Inner Anatolia Region
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
ÖZETÇ ANADOLU BÖLGES KURAKLIK SÜRELER N N PARAMETR K VENONPARAMETR K YAKLAŞIMLA ANAL ZKOKKOKOĞLU, NazifeKırıkkale ÜniversitesiFen Bilimleri Enstitüsünşaat Mühendisliği Anabilim Dalı, Yüksek Lisans TeziDanışman : Yrd. Doç. Dr. Osman YILDIZOcak 2006, 110 sayfaKuraklık canlı hayatını telafi edilemez zararlara uğratabilen, süresi,şiddeti, başlangıç ve bitişi önceden bilinemeyen bir olaydır. Bu nedenleanalizi istatistiksel metotlarla yapılabilir. Kuraklık analizi ve dönüşperiyotlarının tahmini üzerine yapılan çalışmalar gerekli tedbirlerinalınabilmesi ve bu afetle mücadele için oldukça önemlidir.Bu çalışmada kuraklık açısından riskli bir bölge olan ç AnadoluBölgesine ait yirmi altı istasyon için 1953-2003 yılları arasında Standart Yağışndisi (SY ) ile elde edilen kuraklık süreleri istatistiksel olarak analiz edilmiştir.Parametrik ve nonparametrik yaklaşımlar karşılaştırılarak, kuraklık sürelerihistogramlarına uygunlukları incelenmiştir. Nonparametrik Kernel yaklaşımıniki tepeli histogramlar için uygunluğu onaylandıktan sonra örnek dönüşperiyotları hesaplanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTAN ANALYSIS OF DROUGHT DURATIONS IN THE INNER ANATOLIAREGION WITH PARAMETRIC AND NONPARAMETRIC APPROACHKOKKOKOĞLU, NazifeKırıkkale UniversityGraduate School Of Natural and Applied SciencesDeparment of Civil Engineering, M. Sc. ThesisSupervisor : Asst. Prof. Dr. Osman YıldızJanuary 2006, 110 pagesDroughts are disasters which can cause significant social,economic and environmental damages. Their intensity, duration,starting and ending times can not be known beforehand. Therefore,their analysis can be made with statistical methods. Drought analysisand estimating return periods are important for taking necessaryprecautions.This study focuses on drought analysis in the Inner AnatoliaRegion, where frequent droughts occur. A frequency analysis wasperformed using the drought durations obtained by StandardizedPrecipitation Index (SPI) method during 1953-2003 at twenty six stationsin the region. The degree of fit of parametric and nonparametricapproaches with the frequency histograms was compared. Afterevaluating and validating of nonparametric kernel approach to bimodalhistograms, a drought frequency analysis was conducted to estimatethe return period of droughts for the region.