Isparta Deresi ve bazı yan kollarında (Eğrim ve Darıören) su kirliliğinin biyolojik ve fizikokimyasal yönden belirlenmesi
The biological and physicochemical assessment of water pollution in Isparta Stream and some tributaries (Eğrim and Darıören streams)
  1. Tez No: 184335
  2. Yazar: HATİCE GÜLBOY
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. HASAN KALYONCU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Taban büyük omurgasız, su kalitesi, Isparta Deresi veiki yan kolu, Benthic macroinvertebrate, water quality, Isparta Stream and itstwo tributaries
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
IIIÖZETBu çalışma Haziran 2003- Mayıs 2004 tarihleri arasında Isparta Deresi ve ikiyan kolu (Eğrim ve Darıören) üzerinden seçilen 6 istasyonda yapılmıştır. Belirlenenistasyonlardan aylık peryotlarla fiziko-kimyasal su analizi için ve taban büyükomurgasızlar için örnekler alınmış ve incelenmiştir. Ayrıca fizikokimyasal verilerleincelenen organizmalar arasındaki ilişki belirlenmeye çalışılmıştır.Çalışma sonucunda taban büyük omurgasızlardan Turbellaria, Hirudinea,Amphipoda, Oligochaeta, Gastropoda, İnsecta, ve Acarina'ya ait toplam 84 taksontespit edilmiştir. Taban büyük omurgasızlar içerisinde en baskın grup insecta sınıfıolmuştur.Su kalitesi, fizikokimyasal verilere ve taban büyük omurgasızlara göre heristasyonda belirlenmiş ve birbirleriyle karşılaştırılmıştır. Isparta Deresi ve iki yankolunda belirlenen organizmalara göre sıklık, baskınlık, çeşitlilik ve benzerlikanalizleri de yapılarak su kalitesi sonuçları ile değerlendirilmiştir.Yapılan çalışmalar sonucunda Isparta Deresi ve iki yan kolunda (Eğrim veDarıören) 3 farklı su kalitesi basamağı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
IVABSTRACTThis study, was carried out between the months June 2003-May 2004 in 6choosen stations on Isparta Stream and its two tributaries (Eğrim and Darıören).Monthly, samples were taken from the choosen stations for physico-chemical wateranalyses and benthic macroinvertebrates and then they were examined. In addition tothese, the relationship between the physico-chemical data and investigated organismswere determined.At the end of the study, a total 84 numbers of taxa which belong toTurbellaria, Hirudinea, Amphipoda, Oligochaeta, Gastropoda, Insecta and Acarinawere determined. Insecta was found to be the most dominant group among benthicmacroinvertebrates.Quality of water was determined at each station according to the physco-chemical data and benthic macroinvertebrate organisims and compared with eachother. According to the organisms of Isparta Stream and its two tributaries, thefrequency, dominancy, diversity and similarity analiyses were performed and theywere compared whit the results of water quality.The results of this study revealed that three different levels of water qualitywere present Isparta Stream and its two tributaries (Eğrim and Darıören).