Indefinite Kaehler manifoldunda hiperyüzeylerin geometrisi üzerine
On the geometry of hypersurfaces in indefinite Kaehlerian manifold
  1. Tez No: 184347
  2. Yazar: AHMET YÜCESAN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. CEYLAN ÇÖKEN, PROF.DR. ADİL KILIÇ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Indefinite Kaehler manifoldu, Kompleks hiperyüzey, Reelhiperyüzey, Asli eğrilik, Ricci eğriliği, Skalar eğrilik, Eşlenik doğrultular, g gg g s gAsimptotik doğrultular, Euler teoremi, Meusnier teoremi.gii, hypersurface, Principal curvature, Ricci curvature, Scalar curvature, Conjugatedirections, Asymptotic directions, Euler theorem, Meusnier theorem.iii
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
ÖZETTez dört bölümden oluşmaktadır.sBirinci bölümde, konunun tarihi gelişimi ifade edilmiştir.s s˙Ikinci bölümde, simetrik bilineer formlar, yarı-Riemann manifoldları, yarı-Riemannaltmanifoldları, kompleks vektör uzayı ve indefinite Kaehler manifoldu ile ilgilitemel tanım ve teoremler verilmiştir.sÜçüncü bölümde, indefinite Kaehler manifoldunda kompleks hiperyüzeylertanıtılmış ve indefinite Kaehler manifoldunun eğrilikleri ile kompleks hiperyüzey-s glerin eğrilikleri arasında bağıntılar bulunmuştur. Daha sonra, kompleks hiperyü-g g szeyler için Euler teoremi ve sonuçları elde edilmiştir. Ayrıca Meusnier teoremisve bu teoremin bir sonucu olarak bir eğrinin; indefinite Kaehler manifoldundagve kompleks hiperyüzeylerde, geodezik veya asimptotik olup olmaması ile ilgilisınıflama verilmiştir.sDördüncü bölümde, ilk olarak indefinite Kaehler manifoldunda reel hiperyüzeylertanıtılmıştır. Daha sonra indefinite Kaehler manifoldunun Ricci ve Skalar eğri-s glikleri ile reel hiperyüzeylerin Ricci ve Skalar eğrilikleri arasında bağıntılar eldeg gedilmiştir. Son olarak da kompleks hiperyüzeylerde verilen Euler teoremi vessonuçları ile Meusnier teoremi ve sonuçları reel hiperyüzeyler için elde edilmiştir.s
Özet (Çeviri)
ABSTRACTThis thesis consists of four chapters.In the first chapter, the historical background of the subject is considered.In the second chapter, fundamental definition and theorems related to symmet-ric bilineer forms, semi-Riemannian manifolds, semi-Riemannian submanifolds,complex vector space and indefinite Kaehlerian manifold are given.In the third chapter, complex hypersurfaces of indefinite Kaehlerian manifold areintroduced and relations between curvatures of indefinite Kaehlerian manifoldand curvatures of complex hypersurfaces are given. Then, the Euler theorem andits consequences for complex hypersurfaces and Meusnier theorem are obtained.Furthermore, as a result of Meusnier theorem, a classification, whether or not acurve is geodesic or asymptotic in indefinite Kaehlerian manifold and complexhypersurfaces, is given.In the fourth chapter, firstly real hypersurfaces of an indefinite Kaehlerianmanifold are introduced. Then the relations between Ricci and Scalar curva-ture of indefinite Kaehlerian manifold and Ricci and Scalar curvature of realhypersurfaces are obtained. Finally, the Euler theorem and Meusnier theoremand their consequences are obtained in the case real hypersurfaces.Indefinite Kaehlerian manifold, Complex hypersurface, Real