Batı Anadolu bölgesinde yayılış gösteren Clausiliidae (Gastropoda: Pulmonata) türleri üzerinde taksonomik araştırmalar
Taxonomic studies on the Clausiliidae (Gastropoda: Pulmonata) species that distributed in the West Anatolia region
  1. Tez No: 184348
  2. Yazar: BURÇİN AŞKIM GÜMÜŞ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ZEKİ YILDIRIM
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Gastropoda, Clausiliidae, Fauna, Batı Anadolu Bölgesi-Türkiye, Gastropoda, Clausiliidae, Fauna, Western Anatolia-Turkey
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 181
Özet
ivÖZETBu çalışmada, Batı Anadolu bölgesindeki Tekirdağ, İstanbul, İzmit, Bilecik, Bursa,Balıkesir, Çanakkale, Kütahya, Manisa, İzmir, Aydın, Muğla, Denizli, Afyon,Isparta, Burdur, Antalya illeri ve çevresinde Clausiliidae faunasının belirlenmesiamaçlanmıştır. Eylül 2001-Ağustos 2003 tarihleri arasında yapılan literatür ve sahaaraştırmaları sonucunda; Alopiinae altfamilyasından 16, Mentissoideinaealtfamilyasından 12 ve Baleinae altfamilyasından 3 tür olmak üzere, toplam 3altfamilyaya ait 11 cins, 31 tür ve 16 alttür saptanmıştır.Bu alttürler arasında, Phrygica raehlei ilegiensis n. ssp., Phrygica raehlei civrilensisn. ssp., Sprattia blissi kubadabadensis n. ssp., Sprattia blissi aksuensis n. ssp.,Sprattia blissi pinargoezuensis n. ssp. ve Sprattia blissi keciliensis n. ssp. yeni alttürolarak tanımlanmıştır.Albinaria munda coa (O. Boettger, 1899) alttürünün, Türkiye faunası için yeni kayıtolduğu tespit edilmiştir.Tespit edilen her türün, taksonomik karakterleri ile habitat özellikleri açıklanmış vetürlerin dünyadaki, Türkiye'deki ve Batı Anadolu bölgesindeki yayılışları verilmiştir.Sonuç olarak bu çalışmayla, Batı Anadolu'da yayılış gösteren Clausiliidae faunasıortaya konmuş ve saptanan alttürlerden 1 adedinin Türkiye faunası için yeni kayıtolduğu tespit edilmiştir. Bu alttürlerden 6 adedi ise yeni alttür olarak Dünyafaunasına eklenmiştir.
Özet (Çeviri)
vABSTRACTThe aim of this study was to determine the Clausiliidae fauna of Tekirdağ, İstanbul,İzmit, Bilecik, Bursa, Balıkesir, Çanakkale, Kütahya, Manisa, İzmir, Aydın, Muğla,Denizli, Afyon, Isparta, Burdur, Antalya and their vicinities in Western Anatolia. Asa result of this investigation, conducted in September 2001-August 2003, a total of16 subspecies and 31 species belonging to 11 genera and 3 subfamilies have beenrecorded in the research area; 6 subspecies and 16 species from Alopiinae, 10subspecies and 12 species from Mentissoideinae, and 3 species from Baleinae.Among the species collected from the research area, Phrygica raehlei ilegiensis n.ssp., Phrygica raehlei civrilensis n. ssp., Sprattia blissi kubadabadensis n. ssp.,Sprattia blissi aksuensis n. ssp., Sprattia blissi pinargoezuensis n. ssp. and Sprattiablissi keciliensis n. ssp. were described as new subspecies.Albinaria munda coa (O. Boettger, 1899) was reported as a new record for theClausiliidae fauna of Turkey.The synonyms, the taxonomic descriptions, the habitat characteristics and WesternAnatolia, Turkey and the world distributions of all species were given on the basis ofliteratures.Consequently, the Clausiliidae fauna of Western Anatolia were presented and 1 newrecord was added to the Turkish Clausiliidae fauna and 6 new subspecies were addedto the world fauna by this study.