Karayollarında trafik kazalarının önlenmesi için geliştirilmiş araç teknolojilerinin incelenmesi
Analysis of the vehicle safety systems which are designed to prevent road traffic accidents
- Tez No: 184571
- Danışmanlar: DOÇ.DR. ADNAN SÖZEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Trafik, Ulaşım, Traffic, Transportation
- Anahtar Kelimeler: Trafik, Trafik Kazaları, Kazaların Önlenmesi, Taşıt Güvenlik Teknolojileri
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kazaların Çevresel ve Teknik Araştırması Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
ivKARAYOLLARINDATRAF K KAZALARININ ÖNLENMES Ç N GEL ŞT R LENARAÇ TEKNOLOJ LER N N NCELENMES(Yüksek Lisans Tezi)Mehmet ERDEMGAZ ÜN VERS TESFEN B L MLER ENST TÜSÜEylül 2006ÖZETBu tez çalışmasındaki amacımız, genelde dünya üzerindeki birçokülkede, özelde ise ülkemizde halen çok önemli ve öncelikli bir sorunolma özelliğini koruyan karayolu trafik kazalarının önlenmesi içingeliştirilen araç teknolojilerinin incelenmesiydi.Gerek tez hazırlama sürecinde incelediğimiz yerli ve yabancı bilimselkaynaklar, gerekse bu sektörde araç teknolojilerinin geliştirilmesi içinzaman ve kaynak sarfeden lider kuruluşların çalışma ve deney raporlarıgösterdi ki; yıllar geçtikçe taşıt güvenliğinin artırılması ile trafikkazalarının önlenmesi ve meydana gelen kazaların olabilecek en azhasarla atlatılmasını teminen teknoloji kullanımı giderek artmaktadır.Özellikle gelişmiş ülkelerde, bu hususta belirlenen ve teknolojikgelişmeler paralelinde periyodik olarak güncellenen teknik standartlarile taşıt devrilme ve çarpışma testleri de trafik kazalarının önlenmesindeönemli rol oynamaktadır.vBu tez kapsamında, yukarıda bahsi geçen taşıt güvenlik teknolojilerinegenel olarak değinilmiş ve trafik güvenliğine ciddi katkı sağladıklarıdeğerlendirilenler, bilimsel yaklaşımlar ve somut örneklerleincelenmiştir.Bilim Kodu : 1.134
Özet (Çeviri)
viANALYSIS OF THE VEHICLE SAFETY SYSTEMS WHICH AREDESIGNED TO PREVENT ROAD TRAFFIC ACCIDENTS(Masters Thesis)Mehmet ERDEMGAZI UNIVERSITYINSTITUTE OF SCIENCE AND TECHNOLOGYSeptember 2006ABSTRACTThe purpose of this study was to analyze the vehicle safety systemsthat are designed to prevent road traffic accidents. In fact, the trafficaccidents are still a major problem across the world, includingTurkey. Not only the academic references, but also scientificstudies and experimental reports that we reviewed during thepreparation period have shown and confirmed that the usage ofvehicle safety systems has been increasing over the years in orderto prevent road traffic accidents, as well as reduce fatalities andloss off money & resources. The minimum technical requirementsand vehicle crash tests that are periodically updated in thedeveloped Countries also play a crucial role for the accidentprevention.Within this thesis, the aforementioned vehicle safety systems arereviewed in general. Among them, those that are considered to havemajor contributions to traffic safety are analyzed in detail.Science Code : 1.134Key Words : Traffic, Traffic Accidents, Accident PreventionVehicle Safety SystemsPage Number : 88Adviser : Doç. Dr. Adnan SÖZEN