Konutlarda enerji performansını yükseltmeye yönelik tasarım aşamasında energy 10 programının kullanılması ve değerlendirilmesi
Analysis of energy 10 program as a tool for improving energy performance at the design phase of low energy residential buildings
  1. Tez No: 184679
  2. Yazar: MERVE BEDİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÖNÜL UTKUTUĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Enerji etkin tasarım, konut tasarımı, Energy-10
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 224
Özet
KONUT YAPILARINDAENERJİ PERFORMANSININ YÜKSELTİLMESİNE YÖNELİKTASARIM AŞAMASINDA ENERGY 10 PROGRAMININKULLANILMASI VE DEĞERLENDİRİLMESİ(Yüksek Lisans Tezi)Merve BEDİRGAZİ ÜNİVERSİTESİFEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜKasım 2006ÖZETSanayileşmiş ülkelerde enerji tüketiminin sektörel dağılımına bakıldığında,sanayi ve ulaşımın ardından yapı sektörü üçüncü sırada gelmektedir; buyüzden, toplam enerji tüketiminin %25'lik dilimine sahip konut sektöründeenerji verimliliğinin geliştirilmesi gerekliliği vurgulanmalıdır. Bu bağlamdaçalışmada, konut tasarımı enerji etkinliği yönünden incelenmektedir. Sıfırenerjili konutlar dünyada konunun geldiği son aşamalardan biri olarak kabuledilmekte ve Türkiye'deki durum bu bağlamda ele alınmaktadır.Enerji etkin yapı tasarımı sürecinin, tasarımın erken aşamalarında enerjiverimliliği stratejilerinin belirlendiği ve sonraki aşamalarda hesaplamalarlasağlanarak devam ettiği bir süreç olduğu iddia edilmektedir. Bu stratejilersimülasyon araçları ile tanımlanmakta ve değerlendirilmektedir.Alan çalışması olarak, `Doktorlar Sitesi, Ankara' dan seçilmiş bir örnek konut,Energy-10 v.1.8 simülasyon programı kullanılarak modellenmiştir. Çalışmadanelde edilen sonuçlar, enerji etkinliği stratejilerini tasarımın erken aşamalarındakullanmanın binanın enerji performasına etkisinin etüdü ve Energy-10 v.1.8simülasyon programının, konutlarda enerji performansının yükseltilmesineyönelik olarak, tasarım aşamasında kullanımının değerlendirilmesidir.Bilim Kodu : 804.1.040
Özet (Çeviri)
ANALYSIS OF ENERGY 10 PROGRAM AS A TOOL FOR IMPROVINGENERGY PERFORMANCE AT THE DESIGN PHASE OF LOW ENERGYRESIDENTIAL BUILDINGS(M.Sc. Thesis)Merve BEDİRGAZİ UNIVERSITYINSTITUTE OF SCIENCE AND TECHNOLOGYNovember 2006ABSTRACTAs a matter of fact, when sectoral distribution of energy consumption inindustrialized countries is concerned, building sector appears to be the thirdafter industry and transportation sectors; so the importance of providingenergy efficiency in residential sector, which accounts for approximately 25% ofthe total energy used, should be emphasized. In this study, residential design isanalyzed in terms of energy efficiency. As zero energy developments areadmitted as the latest point to be achieved in the world, the situation in Turkeyis assessed in this context.Energy conscious building design is claimed to be conducted through a processwhich initiates with providing energy efficiency strategies at predesign phaseand continuing with calculations afterwards. These strategies are proposed to bedefined and evaluated by means of simulation tools like Energy-10.As case study, an examplary house from `Doktorlar Sitesi, Ankara? is modelledthrough the simulation program `Energy-10 v 1.8?. Conclusions will be drawnin two ways; in terms of evaluating the energy efficiency rate that would beachieved by applying energy efficiency strategies at predesign stage andevaluating Energy 10 program as a tool for improving energy efficiency at thepredesign stage of low energy residential buildings.Science code : 804.1.040Keywords : Energy efficiency, housing developments, Energy-10Number of pages: 202Advisor : Prof. Dr. Gönül UTKUTUĞ