A 3D garment design and simulation system
Üç boyutlu giysi tasarımı ve simülasyon sistemi
- Tez No: 184690
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. UĞUR GÜDÜKBAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: garment design, garment simulation, fabric rendering, physically-based modeling.iii
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
üOZETüş ËË ËüUC BOYUTLU GIYSI TASARIM VE SIMULASYONË ËSISTEMIFunda DurupınarBilgisayar Mühendisliği, Yüksek Lisansu g uTez Yüneticisi: Asst. Prof. Dr. Uğur Güdükbayo g uuTemmuz, 2004Bu tez şalışmasında, uc boyutlu bir sanal giysi tasarım ve simülasyon sistemics üş uütanıtılmıştır. Onerilen sistem, uş boyutlu bir giysinin, giysiyi oluşturan pan-s üc sellerden yapılandırılmasına olanak sağlamaktadır. Panellerin temelini bir yay-gparşacık modeli oluşturmaktadır. Giysinin oluşturulması, kesme, dikme, şevresinic s s cdüzeltme ve büyütme/küşultme aşamalarından geşerek gerşekleştirilmektedir.u uu uc ü s c c sDaha sonra gerşek hayatta bir terzinin atülyesindeki olduğu gibi bir mankenc o guzerinde prova yapmak mümkündür. Kumaşın değişik şevresel koşullardakiü uuu s gs c sdavranışı, ï¬ziksel bir yaklaşım izlenerek gerşekleştirilmiştir. Giysilerin salınımınıns s c s syanısıra, verimli ve gerşekşi gürüntülenmesi de kumaş modellemede ünemli birc c ou u s okonudur. Kumaşların değişik materyal tipleri ve yansıma üzellikleri vardır. Sis-s gs otemimizde ürgü, dokuma ve standart boyama yüntemleri gibi şeşitli materyalou o csüzellikleri ve boyama seşenekleri gerşekleştirilmiştir. Programın performanso c c s ssonuşları tezde sunulmuştur.c sAnahtar süzcükler : giysi tasarımı, giysi simülasyonu, kumaş boyama, ï¬zikselou u smodelleme.iv
Özet (Çeviri)
ABSTRACTA 3D GARMENT DESIGN AND SIMULATIONSYSTEMFunda DurupınarM.S. in Computer EngineeringSupervisor: Asst. Prof. Dr. Uğur Güdükbayg uuJuly, 2004In this thesis study, a 3D graphics environment for virtual garment design andsimulation is presented. The proposed system enables the three dimensionalconstruction of a garment from its two dimensional cloth panels, for which theunderlying structure is a mass-spring model. Construction of the garment is per-formed through cutting, boundary smoothing , seaming and scaling. Afterwards,it is possible to do ï¬tting on virtual mannequins like in the real life as if in a tai-lor?s workshop. The behavior of cloth under diï¬erent environmental conditions isimplemented applying a physically-based approach. As well as the simulation ofthe draping of garments, eï¬cient and realistic visualization of garments is an im-portant issue in cloth modelling. There are various material types and reï¬ectanceproperties for fabrics. We have implemented a number of material and renderingoptions such as knitwear, woven cloth and standard shading methods such asGouraud shading. Performance results of the system are presented at the end.