Coordination of a two supply chain with two substitutable items
Birbiri yerine değiştirilebilen iki ürün içeren satım yapısının analizi
- Tez No: 184694
- Danışmanlar: PROF. ÜLKÜ GÜRLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: inventory, channel coordination, return contracts.iii
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
üOZETË ËË Ë ğ Ëş Ë Ë Ë Ë Ë ü ü ËşBIRBIRI YERINE DEGISTIRILEBILEN IKI URUN ICERENËËSATIM YAPISININ ANALIZIAğcagül YılmazguEndüstri Mühendisliği Bülümü Yüksek Lisansu u g ou u uüuuTez Yüneticisi: Prof. Ulkü GürleroAralık 2004Bu calışmada biri bittiğinde diğerinin satın alınabildiği iki urü n işerenşs g g g üu ciki kademeli bir tedarik zincirinde tek dünemli bir envanter problemioincelenmiştir. Satılmayan urü nlerin bir kısmının perakendeciden ureticiye bellis üu übir kredi karsılığında iade edilmesine izin veren bir model oluşturulmuştur.g s sBu yapı altında beklenen toplam kar, uretici ve perakendeci kar fonksiy-üüonları tü retilmiştir. Uretici ve perakendeci arasında koordinasyona izinu sveren koşulları bulmak işin bazı ozel durumlar incelenmiştir. Satılmayans c ü stü m urü nlerin tam para karşılığı iade edildiği durumlarda koordinasyonunu üu sg gsağlanmadığı güsterilmiştir.g go sAnahtar süzcükler . Geri dünüşum antlaşmaları.ou o us ü siv
Özet (Çeviri)
ABSTRACTCOORDINATION OF A TWO LEVEL SUPPLY CHAINWITH TWO SUBSTITUTABLE ITEMSAğcagül YılmazguM.S. in Industrial EngineeringüuuSupervisor: Prof. Ulkü GürlerDecember 2004This study deals with a single period newsboy type inventory problemwith two products which can be substituted if one of them is out of stockin a two level supply chain. It is allowed to return some or all of the unsoldproducts to the manufacturer with some credit. The expected chain proï¬t, theexpected retailer and the manufacturer proï¬t expressions are derived undergeneral conditions. Special cases are inspected to investigate the conditionsunder which channel coordination is achieved. It is demonstrated that channelcoordination can not be achieved if full credit and full returns are allowed.