Investigation of the crystallinity and orientation of polypropylene with respect to temperature changes using FT-IR, XRD and Raman techniques
FT-IR,XRD,Raman tekniklerini kullanarak sıcaklık değişikliğine bağlı olarak polipropilen filmlerinde kristallinite ve yönteminin incelenmesi
- Tez No: 184697
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞEFİK SÜZER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Polipropilen, FT-IR, Dikroizm, XRD, RamanSpektroskopisi, Faz Geçişi, ve Isı EtkisiVI, Polypropylene, FT-IR, Dichroism, XRD, Raman Spectroscopy, Phase Transition, and Temperature EffectIV
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
ÖZETFT-IR, XRD, RAMAN TEKNİKLERİNİ KULLANARAK SICAKLIKDEĞİŞİKLİĞİNE BAĞLI OLARAK POLİPROPİLEN FİLMLERİNDEKRİSTALLİNİTE VE YÖNLENMENİN İNCELENMESİHARUN NEZİH TÜRKÇÜKimya Bölümü Yüksek Lisans TeziTez Yönetcisi: Prof.Dr. Şefik SüzerAğustos 2004İyi mekanik ve bariyer özelliklerine sahip olan polipropilen endüstride genişbirşekilde kullanılmaktadır. Polipropilenin kristallinitesinin ve yönlenmesinin buözellikleri ile ilişkili olduğu bilinmektedir. Polipropilen filmini ısıtmanın kristalinitisive yönlenmesi üzerine önemli bir etkisi vardır. Bu çalışmanın amacı sıcaklığa bağlıolarak kalıp ve çift yönde çekilmiş polipropilen filmlerinde ki kristallinite veyönlenme değişikliklerini daha iyi anlamaktır. Bu değişiklikler özellikle yerinde (in-situ) FT-IR , dikroizm ve XRD, Raman spektrokopi kullanılarak incelenmiştir.Bu amacın doğrultusunda, değişik sıcaklıklara ulaşabilen yerinde (in-situ) düzenekgeliştirilip FT-IR'e adapte edildi. Böylece, 120-170oC aralığında ki sıcaklıklardaamorf ve kristalin kısımlarına karşılık gelen piklerde olan değişmeler ve yönlenmehakkında bilgi veren piklerdeki değişmeler incelenmiştir. Ayrıca aynı filmler tekrarısıtılarak bir devir yapılmıştır. Bundan başka, çeşitli sürelerde 120oC'de ilave stressuygulanan filmlerde incelenmiştir.VYüksek sıcaklıklarda filmler ısıtılırken (>150oC) filmlerin kristallinitesi veyönlenmesi önemli ölçüde değişmektedir. Oda sıcaklığına geri dönüldüğünde,filmlerin kristallinitesi eski haline geri dönerken yönlenme kaybı sabit olarakkalmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTINVESTIGATION OF THE CRYSTALLINITY AND ORIENTATION OFPOLYPROPYLENE WITH RESPECT TO TEMPERATURE CHANGESUSING FT-IR, XRD, AND RAMAN TECHNIQUESHARUN NEZİH TÜRKÇÜM.S. in ChemistrySupervisor: Prof.Dr. Şefik SüzerAugust 2004Having good mechanical and barrier properties, polypropylene films are widely usedin food-packing industry. The relation of crystallinity and orientation ofpolypropylene with these properties are well known. Temperature increase has animportant effect on the crystallinity and orientation of polypropylene. The purpose ofthis study is to understand better crystallinity and orientation changes of the cast andbi-axially oriented polypropylene films with respect to temperature effect. Thesechanges were investigated using especially in-situ FT-IR and dichroism as well asXRD and Raman spectroscopy.For this purpose, an in-situ variable temperature set-up is developed and adapted forFT-IR studies. Accordingly, the changes in the peaks related to the amorphous andcrystalline contents of the films as well as the peaks reflecting the orientation of thefilms were investigated over the temperature range from 120-170oC. Temperaturecycle was also applied. Moreover, the films were investigated after application ofadditional stress at 120oC for various durations.The crystallinity and orientation of the films are affected significantly when the filmswere analyzed at higher temperature (>150oC). The crystallinity content of the filmIIIrecovers after returning back to room temperature whereas orientational loss arepermenant.