Negative refraction using true left-handed metamaterials
Gerçek solak materyaller kullanarak negatif kırılma elde edilmesi
- Tez No: 184704
- Danışmanlar: PROF. DR. EKMEL ÖZBAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Solak Materyal, Karma Ara-Madde, Yarıklı HalkaRezonatörü, Negatif Permitivite, Negatif Permeabilite, Efektif Ortam Teorisi, Fotonik Bant Aralığı, Negatif Kırılma, Negatif Faz Hızı.iv, Left-Handed Material, Composite Metamaterial, Split Ring Resonator, Negative Permittivity, Negative Permeability, Effective Medium Theory, PhotonicBand Gap, Negative Refraction, Negative Phase Velocity.ii
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
ÖzetGERÇEK SOLAK MATERYALLER KULLANARAKNEGATİF KIRILMA ELDE EDİLMESİKoray AydınFizik Yüksek LisansTez Yöneticisi: Prof. Dr. Ekmel ÖzbayEylül 2004Solak materyaller ve negatif kırılma kendilerine has fiziksel özellikleridolayısıyla günümüzde oldukça ilgi çeken konular haline gelmişlerdir. Yeni biryapay yapı olan yarıklı halka rezonatörleri ve ince tel yapıları kullanılarak solakmateryal elde etmek mümkündür. Bu çalışmada yarıklı halka rezonatörleri, telyapıları ve bu ikisinin bir araya getirilmesiyle oluşan karma ara-maddelerdegeçirgenlik ve yansıma özelliklerini inceledik. Gerçek solak davranış sergileyen veyüksek geçirgenliğe (-1.2 dB) sahip olan karma ara-maddeler başarıyla gösterildi.Bu geçirgenlik değeri bugüne kadar rapor edilmiş olan en yüksek değerdir. Solakgeçirgenlik bandı hem dielektrik permitivite hem de magnetik permeabilitenin eksideğerler aldığı frekans bölgesinde yer almaktadır. Yarıklı halka rezonatörlerininmagnetik rezonansını belirleyebilmek için yeni bir metod geliştirdik ve bu metodudeneysel olarak da doğruladık.iiiSolak geçirgenliğin olduğu frekans aralığında karma ara-maddenin eksi kırılmaindeksine sahip olduğunu deneysel olarak kanıtladık. İki farklı uzunluktaki karmaara-maddelerin faz farkı ölçülmek suretiyle, ilgili frekans aralıklarında bu yapılarıneksi faz hızına sahip oldukları gösterildi. Kırılma deneyinden elde edilen kırılmaindeksi (-1.87) ile faz farkından hesaplanan kırılma indeksi (-1.78) birbirlerineoldukça yakın değerlere sahiptirler.
Özet (Çeviri)
AbstractNEGATIVE REFRACTION USING TRUELEFT-HANDED METAMATERIALSKoray AydınM. S. in PhysicsSupervisor: Prof. Dr. Ekmel ÖzbaySeptember 2004Left-handed materials and negative refraction attracted a great amount ofattention in recent years due to their unique physical properties. It is possible toobtain a left-handed material by combining a novel artificial structure (split ringresonator) and a wire structure periodically. We investigated the transmission andreflection properties of split ring resonators (SRR), wires and compositemetamaterials consisting of SRR and wire structures. We have successfullydemonstrated true left-handed behavior in free space with a high transmission peak(-1.2 dB). This is the highest transmission peak reported for a left-handed material.The left-handed transmission band coincides exactly with the region where bothdielectric permittivity and magnetic permeability have negative values. Weproposed and demonstrated a new method to distinguish the magnetic resonance ofthe SRR structures.iWe experimentally confirmed that composite metamaterial has a negativerefractive index, at the frequencies where left-handed transmission takes place.Phase shift between consecutive numbers of layers of CMM is measured andphase velocity is shown to be negative at the relevant frequency range. Refractiveindex values obtained from the refraction experiments (-1.87) and the phase shiftexperiments (-1.78) are in good agreement.