Orta ölçekli bir işletmede talep tahmin yöntemlerinin uygulanması
Demand forecast methods and the application in a medium sized enterprise
  1. Tez No: 184730
  2. Yazar: ŞÜKRÜ BULUT
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. BURAK BİRGÖREN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Talep Tahmin, Zaman Serileri Analizi, Üretim, Planlama, Demand Forecast, Time Series Analysis, Production, Planning
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
ÖZETORTA ÖLÇEKL B R ŞLETMEDE TALEP TAHM N YÖNTEMLER N NUYGULANMASIBULUT, ŞükrüKırıkkale ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüEndüstri Mühendisliği Anabilim Dalı, Yüksek Lisans TeziDanışman : Doç. Dr. Burak B RGÖRENAğustos 2006, 116 sayfaTalep tahmini, tüketicilerin gelecekte ne miktar ürün veya hizmet talepedeceklerinin ve bu taleplerin hangi zamanlarda gerçekleşeceğinin kestirilmesiişlevidir. Talep tahmin yöntemlerinde genellikle geçmiş dönemlerdeki taleplerüzerinde yapılan çeşitli analizler kullanılmaktadır. Bunun yanında talebi etkileyecekdiğer faktörlerdeki değişmelerin, talebi ne yönde ve ne kadar etkileyeceğinintespitinde istatistiksel analizlerden yararlanılmaktadır.Bu tez çalışmasında, çeşitli talep tahmin yöntemleri incelenmiş, incelenen buyöntemler, orta ölçekli bir işletme olan Kırıkkale Kırmaksan A.Ş.'den elde edilen altıçeşit ürüne ait sekiz yıllık talep verilerine uygulanmış ve her bir ürün çeşidi için enuygun talep tahmin yönteminin tespit edilmesine çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTDEMAND FORECAST METHODS AND THE APPLICATION IN A MEDIUMSIZED ENTERPRISEBULUT, ŞükrüKırıkkale UniversityGraduate School Of Natural and Applied SciencesDeparment of Industrial Engineering, M. Sc. ThesisSupervisor : Assoc. Prof. Dr. Burak B RGÖRENAugust 2006, 116 pagesDemand forecast is the process of estimating the amount of a product orservice that a customer will demand in the future, and the timing of the demand.Demand forecast is performed by several different analysis methods that make use ofhistorical demand data. Moreover, statistical analysis methods are used to estimatehow much and in what direction, factors, apart from time, affect demand.In this thesis study, various methods of demand forecast have been examined,these methods have been applied to the demand data belonging to an eight yearperiod for six different products produced by a medium sized enterprise, KırıkkaleKırmaksan A.Ş. These methods have been compared and the most suitable demandforecast method for each product type have been determined.