Talep planlamanın müşteri ve tedarik zincirine etkilerini düzenleyen bir yapı ve örnek uygulaması
Demand planning methods, costomer and supply chain effects and suggestions for improvement an example of a business
- Tez No: 395216
- Danışmanlar: PROF. DR. A. ZAFER ACAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, İşletme, Economics, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Talep, Tahmin, Planlama, Tedarik Zinciri Yönetimi, Demand, Forecast, Planning, Supply chain management
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Okan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Lojistik Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 142
Özet
Küçük, orta ve büyük ölçekli işletmeler maliyetlerini minimum yapabilmek için eldeki kaynaklarını uygun şekilde kullanmalıdır. Bunun için yapılan planların, gerçeğe en yakın şekilde hazırlanması önemlidir. Ayrıca işletmeler çalışmalarının sürdürülebilir olması için, bugünü değil geleceği de planlamalı, stok maliyeti, işgücü, zaman, finans gibi kaynaklarını en iyi şekilde yönetebilmek ve fireleri önlemek maksadı ile gerekli tedbirleri almalıdırlar. Talep tahmini sistemleri, şirketlerin değişen pazar şartlarına kolayca ayak uydurabilmelerini sağlamanın yanında, stratejik ve yönetsel düzeyde planlamaları ile operasyonel uygulamalarında kolaylık sağlamaktadır. Talep tahmini performansı düştüğünde, müşteri taleplerinin zamanında karşılanma oranı düşer. Bunun sonucunda şirketler hızlandırılmış, sonucu çabuk alınabilen hizmetlere ve diğer pahalı aksiyonlara yönelirler. Yapılacak kısa ve uzun vadeli planların başlangıç noktası, talep tahminidir. Ayrıca uzun dönemli planlarda sapmaların yüksek olması sebebi ile yapılan planların kontrol sıklıkları ve yöntemlerinin belirlenmesi, başarılı bir talep tahmin sistemi için, çok önemlidir. Bu çalışmada talep tahmini ve planlamasının, üretim planlarının ilk aşaması olduğu gerçeği ile birlikte, müşteri ve tedarik zinciri halkalarını oluşturan tüm süreci nasıl etkilediği anlatılmaya çalışılmıştır. Yürütülen bu çalışmada nicel ve nitel talep tahmini yöntemleri incelenmiş, en uygun yöntemin belirlenmesi üzerine durulmuş ve doğru sonuca en yakın tahminler elde edilmeye çalışılmıştır. Belirlenen yöntem, bir planlama uygulaması ile desteklenerek sürecin takvimi ve çalışma şekli yeniden belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Small, medium and large-sized businesses must use their resources optimum in order to minimize their costs. Thus, it is important to prepare the plans made as the closest to the truth. Furthermore, in order their works to be sustainable, the companies should plan the future not the present; must take necessary measures to manage the cost of the inventory, labor, time, and financial resources in the best way and to avoid wastage. Demand forecasting systems, besides providing the company keeping up with changing market conditions easily, provides convenience to the company in operational applications with its strategic and managerial level plans. As the demand forecasting performance goes down, the rate of fulfillment the demands of the customer on time goes down. As a result, the companies head for accelerated services with quickly obtainable results, and other costly actions. The starting point of short-and long-term plan is the forecast demand. Also, as the deviations in long-term plans are high, the determination of the control frequency and methods of the plans are very significant for a successful demand forecasting system. No matter how successful strategic planning's are done, the mistakes in the practice can drag all of the plans towards failure. Therefore, in our study, numerical and non-numerical of demand forecast model will be referred, and there will be comments about a demand forecasts method in a business with the case analysis method and suggestions for improvement