Talep tahmin yöntemleri ve orta ölçekli bir işletmede uygulanması
Demand forecast methods and the application in a medium sized enterprise
  1. Tez No: 233065
  2. Yazar: YUSUF ALİ MEYDAN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ZAFER UTLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Talep Tahmin, Zaman Serileri Analizi, Üretim, Planlama, Demand Forecast, Time Series Analysis, Production, Planning
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 137
Özet
İsletmeler, artan rekabet kosulları altında ayakta kalabilmek ve rekabet edebilmek için karsılastıkları çesitli sorunlara iliskin etkin kararları belirlemek zorundadırlar. Gelecege iliskin verilecek kararlar isletmeler için belirsizlik içerdiginden, bu kararların alınmasında çesitli tahminlerin gelistirilmesi gerekmektedir. Bunlardan biri de talep tahminleridir. İsletmelerin ürünlerine olan talebi tahminlemeleri, belirlenecek pazarlama stratejilerinde önemli bir girdi niteligi tasımaktadır. Talep tahmini, tüketicilerin gelecekte ne miktar ürün veya hizmet talep edeceklerinin ve bu taleplerin hangi zamanlarda gerçekleseceginin kestirilmesi islevidir. Talep tahmin yöntemlerinde genellikle geçmis dönemlerdeki talepler üzerinde yapılan çesitli analizler kullanılmaktadır. Bunun yanında talebi etkileyecek diger faktörlerdeki degismelerin, talebi ne yönde ve ne kadar etkileyeceginin tespitinde istatistiksel analizlerden yararlanılmaktadır. Bu tez çalısmasının giris bölümünde talep yönetimindeki temel kavramlar, kalitatif ve kantitatif talep tahminleme yöntemleri ele alınmakta; literatür taramasında talep tahminlemesine yönelik baslıca çalısmalara yer verilmekte ve son bölümde ürün talebinin tahminlenmesinde kullanılan kantitatif teknikler uygulanmaktadır. Çalısmada çesitli talep tahmin yöntemleri incelenmis, incelenen bu yöntemler, orta ölçekli bir isletme olan Yazaki Otomotiv Yan Sanayi ve Ticaret A.S. de elde edilen ürün için en uygun talep tahmin yönteminin tespit edilmesine çalısılmıstır.
Özet (Çeviri)
For businesses to survive and compete under increasing competition conditions they must determine the effective decisions about various issues they are faced with. Since the future decisions contain uncertainty for businesses, it is needed to develop various forecasts to make those decisions. One of them is the demand forecasts. Businesses ?forecasting their products? demand possesses an important input attribute for the marketing strategies to be determined. Demand forecast is the process of estimating the amount of a product or service that a customer will demand in the future, and the timing of the demand. Demand forecast is performed by several different analysis methods that make use of historical demand data. Moreover, statistical analysis methods are used to estimate how much and in what direction, factors, apart from time, affect demand. In the introduction section of this thesis study, basic concepts in demand management, qualitative and quantitative forecasting techniques are being considered; in the literature review, primary demand forecastingoriented studies are being mentioned and in the last section qualitative techniques are being applied to forecast product demand. In this thesis study, various methods of demand forecast have been examined, these methods have been applied to the demand data belonging to an eight year period for products produced by a medium sized enterprise, Yazaki Otomotiv Yan Sanayi ve Ticaret A.S. These methods have been compared and the most suitable demand forecast method for each product type have been determined.