MIG metodu ile AISI 4140 çeliğe pirinç dolgu kaynağı
Brass overlay welding on AISI 4140 stell with IG
  1. Tez No: 184729
  2. Yazar: İBRAHİM TURGUT ECEVİT
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. NECİP CAMUŞCU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Dolgu kaynağı, MIG Kaynağı, demir dışı metallerinkaynağı, kaynak parametreleri, metal yapışması, kaynak nüfuziyeti, ısıl işlem, Overlay welding, MIG welding, welding of non-ferrousmetals, welding parameters, metal adhesion, penetration, heat treatment
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
ÖZETMİG METODU İLE AISI 4140 ÇELİĞE PİRİNÇ DOLGU KAYNAĞIECEVİT, İbrahim TurgutKırıkkale ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüMakine Anabilim Dalı, Yüksek Lisans TeziDanışman : Doç. Dr. Necip CAMUŞCUAralık 2006, 64 sayfaBu tez çalışmasında, mekanik ve aşınma direnci, kimyasal ve ısıldirenç sağlamak için silindirik bir metal yüzeye kaynak dolgusuuygulaması için işlem ve aparatlarla ilgili düzenek oluşturulmuştur.Ayrıca bunların kaynak kalitesine olan etkileri araştırılmıştır.Her kaynak denemesi sonrası dolgu kaynağından alınan parçanınkimyasal analizinden elde edilen Zn ve Fe miktarları verileri kullanılarak,kaynak parametrelerinin ayarlanmasına çalışılmıştır. Kaynak torcununaçısı, kutuplama, akım şiddeti, kaynak gerilimi, tel ilerleme hızı, akımmemesi aralığı ve koruyucu gaz debisi gibi kaynak parametrelerininkaynak kalitesi üzerindeki etkileri incelenmiştir. Bu etkilerdeğerlendirilerek uygun kaynak parametleri tespit edilmeye çalışılmıştır.Uygun kaynak parametrelerinin tespiti ile yapılan kaynakdenemelerinden sonra, iş parçasına ısıl işlem uygulanarak istenilenmalzeme özellikleri sağlanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTBRASS OVERLAY WELDING ON AISI 4140 STEEL WITH MIGECEVİT, İbrahim TurgutKırıkkale UniversityGraduate School Of Natural and Applied SciencesDeparment of Mechanical Eng., M. Sc. ThesisSupervisor : Asst. Prof. Dr. Necip CAMUŞCUDecember 2006, 64 pagesIn this study, the process and equipment have been designed inorder to obtain overlay welding on cylindrical metal surface, whichprovides mechanical, chemical, wear and thermal resistance. Also, theireffects on the weld quality have been investigated.After each welding experiment, chemical analysis of weldedmetal was made and amounts of Zn and Fe were measured.Experiments have been continued by employing different weldingparameters until the desired amount of Zn and Fe in the welded metalhas been achieved. Effect of angle of weld torch, polarity, current,voltage, wire feed rate, free wire distance and amount of protective gashave been investigated to determine the optimum welding parameters.After that, the work piece was heat treated to obtain requiredmechanical properties.