Sezyum katkılı yitriyum 1 baryum 2 bakır 3 oksijen 7 süperiletkenlerinin bazı fiziksel ve yapısal özelliklerinin incelenmesi
Investigation of physical and structural properties of cesium doped yttrium 1 barium 2 copper 3 oxygen 7 superconductors
- Tez No: 184745
- Danışmanlar: DOÇ.DR. SAFFET NEZİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Süperiletken, YBCO, Kritik Geçiş Sıcaklığı, XRD, KritikAkım Yoğunluğu, Elektriksel Özdirenç, SEM, AC ManyetikAlınganlık, Superconductor, YBCO, Critical Transition Temperature, XRD, Critical Current Density, Electrical Resistivity, SEM, ACSusceptibility
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 56
Özet
ÖZETSEZYUM KATKILI YİTRİYUM 1 BARYUM 2 BAKIR 3 OKSİJEN 7SÜPERİLETKENLERİNİN BAZI FİZİKSEL VE YAPISALÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİBAĞ, ÖznurKırıkkale ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüFizik Anabilim Dalı, Yüksek Lisans TeziDanışman: Doç. Dr. Saffet NEZİRTemmuz 2006, 45 sayfaBu çalışmada, YBa2-xCsxCu3O7-δ (x=0,05; 0,1; 0,2; 0,3) numuneleri nitratlıbileşikler kullanılarak hazırlandı. Hazırlanan bu bileşiklerin bazı elektriksel,manyetik ve yapısal özellikleri; taramalı elektron mikroskobu, x-ışını toz kırınımı,elektriksel özdirenç, kritik akım yoğunluğu ve AC manyetik alınganlık ölçümleri ileincelendi.Elektron mikroskobu çalışmalarına göre numunelerde Cs katkısınınartmasıyla gözenekli yapının azaldığı ve tane boylarının arttığı gözlendi.XRD ölçümleri kullanılarak, numunelerin örgü parametreleri hesaplandı. Eldeedilen x-ışını kırınım desenlerine göre Cs atomlarının, Ba atomlarının yerlerinegirdikleri görüldü.10 - 100 K sıcaklık aralığında yapılan elektriksel özdirenç ölçümlerinde, enyüksek Tc kritik geçiş sıcaklığı değeri 91,5 K olarak ölçüldü. Kritik geçiş sıcaklığıkatkı miktarının artmasıyla az bir miktar düştüğü görüldü.Aynı numuneler üzerinde yapılan kritik akım yoğunluğu ölçümlerinde, katkımiktarının artmasıyla Jc değerlerinin önemli miktarda arttığı gözlendi.AC manyetik alınganlık ölçümleri, YBa2-xCsxCu3O7-δ numunelerinde katkımiktarının artmasıyla süperiletken duruma daha keskin bir geçişin olduğunu gösterdi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTINVESTIGATION OF PHYSICAL AND STRUCTURAL PROPERTIES OFCESIUM DOPED YTTRIUM 1 BARIUM 2 COPPER 3 OXYGEN 7SUPERCONDUCTORSBAĞ, ÖznurKırıkkale UniversityGraduate School Of Natural and Applied SciencesDepartment of Physics, M. Sc. ThesisSupervisor: Assoc. Prof. Dr. Saffet NEZİRJuly 2006, 45 pagesIn this study, YBa2-xCsxCu3O7-δ (x = 0,05; 0,1; 0,2; 0,3) samples wereprepared by using nitrate compounds. Some electrical, magnetic and structuralproperties of these compounds were examined by using scanning microscope(SEM), x-ray powder diffraction (XRD), electrical resistance, critical current densityand AC susceptibility measurements.On the basis of the SEM measurements, it would seem that increasing theamount of Cs doping, the porous structure decreases and grains sizes increase.Unit-cell parameters were calculated by employing XRD measurements. Onthe basbis of the data obtained from x-ray diffraction, Cs atoms displaced Ba atomsin the crystal structure.Measurements of electrical resistivity at 10-100 K temperature, the highest Tcwas measured as 91,5 K. The critical transition temperature was decreased byincreasing the amount of doping element.Critical current density measurements on the same samples showed that as theamount of doping element increases values of J c decreases.AC susceptibility measurements revolved that by increasing ofYBa2-xCsxCu3O7-δ quantity in composite sample, superconductivity state occurs.