Yukarı Seyhan havzası Katran çukuru mevkiindeki bazı orman meşcerelerinin verimliliği ile karbon tutma kapasitesinin belirlenmesi
Determining productivity and carbon sequestration capacity of some forest stands in Katran çukuru of the Upper Seyhan watershed
  1. Tez No: 184797
  2. Yazar: ERHAN YILMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. FATİH EVRENDİLEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Peyzaj Mimarlığı, Forestry and Forest Engineering, Landscape Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Net Birincil Verimlilik, Karbon Bütçesi, Herdem Yeşil İbreliAkdeniz Ormanları, Biyokütle Artışı, Net primary productivity, Carbon Budget, Mediterranean Conifer Forests, Biomass Growth
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 55
Özet
IÖZETYUKARI SEYHAN HAVZASI KATRAN ÇUKURU MEVKİİNDEKİ BAZIORMAN MEŞCERELERİNİN VERİMLİLİĞİ İLE KARBON TUTMAKAPASİTESİNİN BELİRLENMESİBu çalışma, Pinus brutia, Pinus nigra, Cedrus libani ve Juniperus excelsa safmeşcereleri ile Abies cilicica, P. nigra ve C. libani karışık meşceresinin verimliliğinibelirlemek üzere, toprak üstü biyokütle ölçümlerinden oluşmaktadır. Ulusal ölçekteorman ekosistemlerinin verimliliğinin ve karbon (C) tutma kapasitesininsayısallaştırılması, atmosferik karbon dioksit (CO2) konsantrasyonunun küresel olarakistikrara kavuşturulmasında ihtiyaç duyulan envanter bilgilerini sağlamaktadır.Ormanlardan sürdürülebilir şekilde yararlanmak için, orman verimliliğinin mümkünolduğunca gerçeğe yakın bir şekilde tahmin edilebilmesi gereklidir.Bu çalışmada, mevcut orman ağaçlarının biyokütlesi ve verimliliğini ölçmek içinkullanılan dendrometrik yöntemler tek ve çift girişli ağaç hacim tabloları ve allometrikregresyon analizidir. Toplam 0,2 hektar alan üzerinden 20x20 m ebatlarında 400 m²'lik5 örnek parsel alınmıştır. Her bir örnek alandaki ağaçlara ait boy, yaş ve göğüsyüksekliğindeki çap (dbh) değerleri ölçülmüş, gövde hacimleri hesaplanmıştır. Buölçümlere istinaden, hektar başına biyokütle ve karbon tutma kapasitesi tahminedilmiştir.Meşcerelerin toprak üstü biyokütle C stokları ve yıllık C girdileri, belirli bir yereözgü olmayan (jenerik) allometrik regresyon denklemi (BROOKS ve WIANT, 2004) iletek ve çift girişli hacim tabloları kullanılmak suretiyle birbiriyle kıyaslamalı olaraktahmin edilmiştir. Toplam temsili orman alanı (13.866 ha) için biyokütle C stok miktarıçift girişli hacim tablosuna göre 1.396.827 t C, tek girişli hacim tablosuna göre1.268.306 t C ve allometrik denkleme göre 1.226.518 t C bulunmuştur. Biyokütle Cstokları bakımından, çift girişli hacim tablosu ile allometrik yöntem arasındaki fark %12, tek girişliyle allometrik yöntem arasındaki fark % 3'tür. Toplam meşcere alanı içinyıllık C girdi miktarları tek ve çift girişli yöntemlere göre sırasıyla 24.371 t C/yıl ve54.223 t C/yıl olarak bulunmuştur. Bu bağlamda, tek girişli yöntemin çift girişliye göre% 55 daha düşük tahminde bulunduğu ortaya çıkmıştır. Çalışmadan elde edilenniceliksel C verileri herdem yeşil ibreli Akdeniz ormanlarının C yutakları olarakönemini ortaya koymuştur.2006, 55 sayfa
Özet (Çeviri)
IIABSTRACTDETERMINING PRODUCTIVITY AND CARBON SEQUESTRATIONCAPACITY OF SOME FOREST STANDS IN KATRAN ÇUKURU OF THEUPPER SEYHAN WATERSHEDThis study consists of quantification of aboveground biomass to determine foreststand productivity of pure stands of Pinus brutia, Pinus nigra, Cedrus libani, Juniperusexcelsa, and a mixed stand of Abies cilicica, P. nigra, and C. libani. Quantification ofproductivity and carbon (C) sequestration capacity of national forest ecosystemsprovides inventories required to globally stabilize atmospheric carbon dioxide (CO2)concentration. In order to utilize forests sustainably, forest productivity needs to beestimated as accurately as possible.In this study, the dendrometric methods used to measure biomass andproductivity of forest trees include single- and double-entry tree volume tables andallometric regression analysis. Five sample plots in dimensions of 20x20 m of 400 m2each were used with a total of 0.2 ha. For each sample plot, tree height, age anddiameter at breast height (dbh) values were measured, and stem volumes wereestimated. Based on the measurements at the sites, biomass and C sequestrationcapacity per ha were estimated.Aboveground biomass C stocks and annual C inputs of the forest stands werecompared using the single- and double-entry tree volume tables and the non-site-specific allometric regression analysis (BROOKS ve WIANT, 2004). For the totalrepresentative forest area of 13866 ha, the following biomass C stocks of 1.396.827 t Cby the double-entry tree volume table, 1.268.306 t C by the single-entry tree volumetable, and 1.226.518 t C by the allometric regression analysis were found. Thedifference in the estimates of biomass C stocks was 12% between the double-entryvolume table and the allometric regression and 3% between the single-entry volumetable and the allometric regression. Annual C input for the total representative forestarea was estimated as 24.371 t C/year and 54.223 t C/year according to the single- anddouble-entry volume tables, respectively. In this context, the estimation of the single-entry volume table was 55% less than that of the double-entry volume table. Thequantitative C data from the study revealed the significance of the coniferMediterranean forests as C sinks.2006, 55 pages