Erken tür örten çift yıldız TT Aurigae'nin fotometrik analizi ve dönem analizi
Photometric analysis and period analysis of the early-type eclipsing binary system TT Aurigae
- Tez No: 184828
- Danışmanlar: DOÇ.DR. SACİT ÖZDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Örten Çift Yıldızlar, Dönem Analizi, TT AurI, Eclipsing Binaries, Period Analysis, TT AurII
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
ÖZÖrten çift yıldızların oluşturdukları örtme ve örtülme olaylarının duyarlı şekildekaydedilmesi sonucunda elde edilen ?dönem değişimi grafikleri? (O-C grafikleri), çiftyıldızların daha iyi anlaşılmasında önemli ip uçları sunmaktadır. Bunlardan birisi olan?ışık-zaman? etkisinin gözlendiği sistemler arasında yer alan TT Aur sistemi, buçalışmada incelenmiştir. Işık-zaman etkisinin kesin olarak, henüz doğrulandığı (bkz.Simon, 1999) erken tür bir çift yıldız sistemi olan TT Aur'un yeni gözlemsel verileredayalı olarak dönem analizi yapılmıştır. Bunun sonucunda, bilinen başka hiçbiryöntemle varlığı ve fiziksel parametreleri tespit edilmesi mümkün olmayan TT Aur'a aitüçüncü bileşenin bazı parametreleri elde edilmiştir. Verilerin yetersiz sayıda olması vegözlemsel saçılmalardan dolayı üçüncü cisme ait parametreleri ancak bazı sınırlamalargetirilebilmiştir. Yapılan dönem analizi sonucunda ayrıca, örten sisteme ait yeni dönem(ÎP P = 1.1x10 â3 s / yıl) da belirlenmiştir. Elde edilen sonuçlar,değişim oranıliteratürde daha önce verilenlerle karşılaştırılmıştır.Üçüncü bileşene ait parametrelerin daha duyarlı belirlenebilmesi için çok sayıdagözleme ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTPreciselly recorded eclipse times of eclipsing binaries are unique tools toconstruct any O-C graphs which offer a very good analytical method to study binarysystems. One of these methods called ?light-time? effect as observed in early-typeeclipsing binary system TT Aur is the main research title of the present thesis. The O-Cvariation of the TT Aur system, for which light-time effect is recently reported bySimon (1999), is re-analyzed on the basis of new observational data. This analysis givesa new set of parameters of the third body whose evidence can not be confirmed by anyother methods. İnsufficient numbers of data and scatters in the O-C diagram of TT Aurcause some constraints in determining of third body parameters. A new rate of orbitalchange of the eclipsing binary is also calculated as ÎP P = 1.1x10 â3 s / year. The resultsare compared to the others given in the literature.Large number of minimum times are needed to deduce more precise parametersof third body in the TT Aur system.