Çanakkale ili domates üretiminde farklı toprak işleme yöntemlerinin karşılaştırılması üzerine bir araştırma
A research on the comparison of different tillage methods at Çanakkale region for tomato production
- Tez No: 184829
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. SAKİNE ÖZPINAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Tomato yield, soil properties, deep tillage, subsoiler.II
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Makineleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
ÖZAraştırma Çanakkale iline bağlı Biga ilçesindeki DEMKO A.Ş.'nin üretimarazisinde 2002-2003 üretim sezonunda yürütülmüştür. Çalışmanın amacı, yöredemonokültür tarım şeklinde yetiştirilen domatesin üretiminde uygulanan gelenekseltoprak işleme yöntemi (GTİ) ve buna alternatif olarak derin toprak işleme yönteminin(DTİ), toprak özellikleri ile, domatesin bitkisel özellikleri, verim ve toprağın bazıfiziksel ve kimyasal özellikleri üzerine olan etkisini araştırmaktır. Geleneksel toprakişleme yöntemi, kulaklı pulluk(2) + diskaro(1) + karık makinesi(1) + rototiller(1)+dikim(1) makine ve işlemlerini içerirken, derin toprak işlemede ise; dipkazan(1) +diskaro(1) + karık makinesi(1) + rototiller(1)+ dikim(1) gibi makina ve işlemlerikapsamaktadır. Araştırma sonucunda, en yüksek verim derin toprak işleme yönteminde136.2 ton/ha iken, geleneksel toprak işleme yönteminde ise 130.6 ton/ha verim eldeedilmiştir. Diğer taraftan birim alan başına tarla işlem sayısı az olan derin toprak işlemeyöntemi en düşük maliyetli ve buna bağlı olarak en karlı sistem olarak belirlenmiştir.Anahtar Kelimeler : Domates verimi, toprak özellikleri, derin toprak işleme, dipkazan.I
Özet (Çeviri)
ABSTRACTThe field experiment carried out in the production field of DEMKO at BigaCounty of the Çanakkale province in the growing season of 2002-2003. The aim of thestudy is to determine the affects of the conventional tillage method and the alternativedeep tillage method that is applied in the production of tomato which is grown asmonoculture agriculture in the region, on plant characteristics, yield and some physicaland chemical properties of the soil. While the conventional tillage method contains themoldboard plough(2) + disc(1) + bedder(1) + rototiller(1)+ planting(1) machine andoperations, the deep tillage method contains the machine and operations such as thesubsoiler(1) + disc(1) + bedder(1) + rototiller(1)+planting(1). As a result, while thehighest yield in the deep tillage method was 136.2 ton/ha, it was determined as 130.6ton/ha in the conventional tillage method. On the other hand, the deep tillage methodwhose field tillage operation per unit area was lower is determined as the leastexpensive and consequently most profitable system.