Çanakkale yöresinde damla sulama yöntemiyle sulanan biberde (Capsicum annuum) en uygun sulama programının belirlenmesi
The most efficient drip irrigation program for pepper (Capsicum annuum)in Çanakkale region
- Tez No: 184832
- Danışmanlar: PROF.DR. SABRİ ŞENER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Damla sulama, biber, kalite, su kullanım etkinliği (WUE)I, Drip irrigation, Pepper, Quality, WUEII
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarımsal Yapılar ve Sulama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
ÖZÇANAKKALE YÖRESİNDE DAMLA SULAMA YÖNTEMİYLE SULANANBİBERDE (Capsicum annuum) EN UYGUN SULAMA PROGRAMININBELİRLENMESİÇanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dardanos Araştırma veUygulama alanında 2002 ve 2003 yıllarında yürütülen bu çalışmada California wonderbiber çeşidinde 5 farklı sulama suyu düzeyinin meyve verimi ve bazı kaliteparametrelerine etkileri araştırılmıştır.Araştırma üç tekerrürlü olarak tesadüf blokları deneme desenine görekurulmuştur. Denemenin konularına 5 farklı sulama düzeyi uygulanmıştır.Araştırmada, 2002 yılında ve 2003 yılında farklı K= I/E0 katsayılarıuygulanmıştır.2002 yılında en yüksek verim K= 0.75 katsayısının uygulandığı konudan 6888kg/da olarak, 2003 yılında K= 1.00 katsayısının uygulandığı konudan 6564 kg/da olarakelde edilmiştir. Bu konulara sırasıyla 609 mm ve 915 mm sulama suyu verilmiştir.Deneme sonucunda elde edilen meyvelerde yapılan kalite parametrelerineilişkin sonuçların varyans analizinde, sulama düzeylerinin her iki yılda da verim vekalite parametreleri üzerinde etkili olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTDETERMINING THE MOST EFFICIENT DRIP IRRIGATION PROGRAMFOR PEPPER (Capsicum annuum) IN CANAKKALE REGIONThis research was carried out to determine the effects of 5 different irrigationwater amounts on fruit yield and some quality parameters of California Wonder peppercultivar in Canakkale Onsekiz Mart University Faculty of Agriculture DardanosResearch and Application areas in 2002-2003.The research was carried out according to randomized plot design with threerepetitions and 5 different water amounts were applied to the plots.According to the data obtained, irrigation water amounts effected the fruityield both two years and highest yield was obtained from %75 irrigated plots in 2002,and %100 irrigated plots in 2003 (6888 kg/da-6564 kg/da). Irrigation was applied 16times in the first and 18 times in the second year with the amounts of 609 mm and 915mm respectively to the recommended K5 irrigation water amount.Also according to the data obtained from the statistical analyzes, the irrigationwater amounts applied on the plots affected the quality parameters fruit yield both twoyears.