Kazdağı'nda yetişen bazı Hyperıcum L. türlerinin antioksidan madde içerikleri ve sitotoksik özelliklerinin irdelenmesi
Investigation of antioxidant activity and cytotoxic properties of some Hypericum L. taxa naturally distributed on Ida mountain
- Tez No: 326577
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET GÖNÜZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyoloji, Botanik, Biology, Botany
- Anahtar Kelimeler: Hypericum L, DPHH, Antioksidan aktivite, Sitotoksik etki, L929 fara fibroblast hücre hattı, Hypericum L, DPPH, Antioxidant activity, Cytotoxic effect, L929 mouse fibroblast cell line
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 140
Özet
Bu çalışmada Kazdağları (Çanakkale-Balıkesir) yöresinde doğal yayılış gösteren Hypericum perforatum L., Hypericum kazdaghensis Gemici&Leblebici, Hypericum calycinum L., Hypericum perfoliatum L., Hypericum tetrapterum Fries., Hypericum olympicum L., Hypericum montbretii Spach. türlerinin toprak üstü yapılarından (yaprak, çiçek, gövde) elde edilen metanol ekstrelerinin antioksidan aktiviteleri DPPH yöntemi kullanılarak tayin edilmiş ve sitotoksik etkileri L929 fare fibroblast hücre soylarında WST-1 testi (Kolorimetrik) kullanılarak belirlenmiştir. Sonuçlara göre çalışılan türlerin tümünün antioksidan aktivite açısından ekstrenin elde edildiği organ tipine ve doza bağlı olarak farklılıklar gösterdiği tespit edilmiştir. H. perforatum taksonunun diğer taksonlara oranla daha yüksek değerlere sahip olduğu, H. calycinum, H. kazdaghensis, H. tetrapterum ve H. triquetrifolium taksonlarının, H. perforatum taksonu değerlerine yakın değerlere sahip oldukları belirlenmiştir. Organ tipine göre elde edilen verilerde yaprak metanol ekstrelerinin, çiçek ve gövde ekstrelerine oranla daha yüksek değerlere sahip olduğu tespit edilmiştir. Sitotoksik etki açısından elde edilen verilere göre L929 fare fibroblast hücreleri üzerinde çalışılan tüm taksonların farklı dilusyonlarda yüksek sitotoksik etki gösterdikleri belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the antioxidant activities of methanol extracts that have been obtained from above-ground structures (leaves, flowers, stems) of Hypericum perforatum L., Hypericum kazdaghensis Gemici&Leblebici, Hypericum calycinum L., Hypericum perfoliatum L., Hypericum tetrapterum Fries., Hypericum olympicum L., Hypericum montbretii Spach. taxa which are naturally distributed in Ida (Çanakkale-Balıkesir) Mountain haven been investigated through DPPH method and their cytotoxic effects have been determined by means of WST-1 (colorimetric) in L929 mouse fibroblast cell lineages. According to the results, it has been found out that antioxidant activities of the taxa that have been analyzed differ in terms of organ and dose from which extracts have been gained. It has also been identified that H. perforatum taxon had a higher value than other taxa and H. calycinum, H. kazdaghensis, H. tetrapterum and H. triquetrifolium had values closer to that of H. perforatum taxon. According to the data that have been obtained in relation with the type of organ, methanol extracts of the leaves had higher values than those of flowers and stem extracts. According to the data obtained in terms of cytotoxic effect, all taxa studied on L929 mouse fibroblast cells showed high cytotoxic effect at various dilutions.