Su kültürü ile azot, fosfor ve potasyumun bitki gelişmesindeki önemlerinin saptanması
Determination the importans of nitrogen, phosporous and potassium in water-culture technique
  1. Tez No: 184834
  2. Yazar: MÜRSEL MEHMET GÜVEN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. HASAN KAPTAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Su Kültürü, Hidroponik Sistem, N-P-K, Nutrient Film Technique, Hydroponics System, N-P-K
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Toprak Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
Araştırma Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Ziraat Fakültesinin plastik örtülüserasında tesadüf parselleri deneme desenine göre üç tekerrürlü olarak yürütülmüştür.Deneme bitkisi olarak torf ortamında köklendirilmiş MELTEM F1 hibrit domatesçeşidi kullanılmıştır araştırmada kontrol ile birlikte beş farklı besin çözeltisi kullanılarakbitkiler durgun besin eriğinde yetiştirilmişlerdir.I.SuII.Tüm besin elementlerini içeren ?Tam Çözelti?III.Yalnız azot eksik olan çözelti ?Tam Çözelti-Azot?IV.Yalnız fosfor eksik olan çözelti ?Tam Çözelti-Fosfor?V.Yalnız potasyum eksik olan çözelti ?Tam Çözelti-Potasyum?Besin çözeltileri Hoagland and Arnon (1950), Luck (1956), Steiner, ( 1958)'inaraştırmalarına uygun olarak hazırlanmıştır. Deneme sonucunda bitki boyu, bitki gövdeçapı, hava kuru kök ve gövde ağırlıkları ile fenolojik gözlemler değerlendirildiğinde en iyisonucu Eksi Azot ve Tam Çözelti konuları vermiş, Su ve Eksi Potasyum konuları iseanılan özellikler itibariyle en düşük değerleri vermişlerdir.
Özet (Çeviri)
This research has been carried out in Çanakkale Onsekiz Mart Agriculture FacultiesPlastic greenhouse with randomized plot design and with 3 replications.Meltem F1 tomato variety which had been rooted in peat and used as a researchmaterial, in research, five different nutrient solutions, included water, used and plantsplanted in stable nutrient solutions.I-WaterII-Complete solution which includen all nutrient.III-Complete solution-Nitrogen which includen all nutrients except NitrogenIV-Complete solution-Phosphorous which includen all nutrients exceptphosphorousIV- Complete solution-Potassium which includen all nutrients except PotassiumSolutions has been prepared upon on Hoogland and Arnon (1950), Luck (1956),Stainer (1958)?s researches. Considering the plant length, plant stem diameter, air-driedroot and stem weights and pheonological observations, the best results obtained from -Nitrogen and complete nutrient solutions. Water and - Potassium subjects gave the lowestvalues in terms of given parameters.