Çanakkale koşullarına uygun çilek (Fragaria spp.) çeşitlerinin belirlenmesi üzerine araştırmalar
Researches on determining the favorable strawberry (Fragaria spp.) cultivars for Çanakkale conditions
- Tez No: 184835
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. NİLÜFER KAYNAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Strawberry, strawaberry cultivars, adaptation, yield, fruit quality.II
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
ÖZÇANAKKALE KOŞULLARINA UYGUN ÇİLEK (Fragaria spp.) ÇEŞİTLERİNİNBELİRLENMESİ ÜZERİNE ARAŞTIRMALARBu çalışma 2002- 2003 yıllarında Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi ZiraatFakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü deneme alanlarında, açıkta ve sera koşullarındayürütülmüştür. Çalışmalarda açıkta yetiştiricilikte materyal olarak Annapolis, Camarosa,Evita, Tudla, Elsanta, Elvira ve Delmarvel olmak üzere 7 çilek çeşidi, plastik serakoşullarında yapılan çalışmalarda ise Annapolis, Camarosa, Evita, Tudla, Elsanta,Delmarvel, Sweet Charlie, Dorit, Chandler, H-1 ve Selva olmak üzere 11 çilek çeşidi yazdikim yöntemiyle yetiştirilmiştir.Denemeler sonunda, sera koşullarında yapılan çalışmalarda Chandler çeşidi enverimli çeşit olarak bulunmuş ve bunu sırasıyla Selva, Evita ve Sweet Charlie çeşitleriizlemiştir. Kalite özellikleri yönünden en büyük meyve Sweet Charlie, Camarosa veEvita çeşitlerinde bulunmuştur. Meyve eti sertliği değeri en fazla Camarosa ve Delmarvelçeşitlerinde bulunurken, suda çözünebilir kuru madde miktarı (SÇKM) ve vitamin Cmiktarı en fazla Delmarvel çeşidinde saptanmıştırAçık arazi koşullarında yapılan çalışmalarda, çeşitlerden Tudla en verimlibulunmuş bunu Camarosa ve Elvira çeşitleri izlemiştir. Kalite özellikleri yönündençeşitler içinde en büyük meyve ağırlığı ve meyve eti sertliği bakımından Camarosa veTudla çeşitleri en yüksek değeri vermiştir. SÇKM değeri en yüksek Delmarvel, Tudla veEvita çeşitlerinde bulunmuştur.Anahtar kelimler: Çilek, çilek çeşitleri, adaptasyon, verim, meyve kalitesiI
Özet (Çeviri)
ABSTRACTRESEARCHES ON DETERMINING THE FAVORABLE STRAWBERRY(Fragaria spp.) CULTIVARS FOR ÇANAKKALE CONDITIONSThis research was carried out in the research and application areas of CanakkaleOnsekiz Mart University Faculty of Agriculture Department of Horticulture both ingreenhouse and outside conditions in years 2002 and 2003.In the outside trial seven strawberry cultivars; Annapolis, Camarosa, Evita,Tudla, Elsanta, Elvira and Delmarvel were used as plant material. In greenhouse trialsSweet Charlie, Dorit, Chandler, H-1, Selva were also added to the seven cultivars used inoutside.According to the data obtained from greenhouse trials; Chandler was found tobe the highest yielding cultivar and followed by Selva, Evita, and Sweet Charlierespectively. The biggest fruits were obtained from the cv. Sweet Charlie and followedby Camarosa and Evita respectively. For fruit firmness Camarosa and Delmarvel gave thehighest results whereas Delmarvel had the highest total soluble solid content and vitaminC.According to the data obtained from outside trials, Tudla was found to be thehighest yielding cultivar and followed by Camarosa and Elvira respectively. The biggestand firmest fruits were obtained from Camarosa and Tudla cultivars. Also it wasdetermined that Delmarvel, Tudla and Evita had the highest total soluble solid content.