Kapalı dikey topraksız tarım yöntemleriyle model bitki marul üretim tekniklerinin optimize edilmesi
Optimization of model plant lettuce production techniques in indoor vertical farming
  1. Tez No: 929213
  2. Yazar: ABDULLAH ALDİYAB
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAYRİYE YILDIZ DAŞGAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Aeroponic, Ebb and Flow, LED, Lighting, Photoperiod, Lactuca sativa var. crispa L
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 312
Özet
İki hidroponik teknik (aeroponik ve med-cezir) kullanılarak, bitki fabrikasında üç farklı LED aydınlatma, dört farklı fotoperiyot ve üç farklı sıcaklık koşulu altında marul (Lactuca sativa L.) bitkilerinin yetiştirilmesi üzerine bir çalışma yürütülmüştür. Çalışmanın amacı doğrultusunda, Batavia tipi“Capira”çeşidi marul yetiştirilmiştir. Ekim tarihinden on iki gün sonra, marul fideleri aeroponik ve med-cezir sistemlerine aktarılmıştır. Bitki fabrikasında ortam koşulları şu şekilde düzenlenmiştir: üç sıcaklık rejimi gündüz/gece (S1 = 15/10°C, S2 = 20/15°C, S3 = 25/20°C), dört fotoperiod aydınlık/karanlık süreleri 12/12 (F1), 16/8 (F2), 18/6 (F3) ve 20/4 (F4) saat olacak şekilde ayarlanmış, CO₂ seviyesi yaklaşık 400 ppm ve bağıl nem oranı %60-70 aralığında sabit tutulmuştur. Marul bitkileri, üç farklı LED aydınlatma düzeninde yetiştirilmiştir. LED1 = %70 kırmızı (610-720 nm) + %30 mavi (450-495 nm), LED2 = PAR spektrumu (400-700 nm), LED3 = %65 kırmızı (610-720 nm) + %25 mavi (450-495 nm) + %5 beyaz (400-475 nm) + %5 uzak kırmızı (700-760 nm). İki su kültürü sistemi, üç sıcaklık, dört fotoperiod ve üç farklı LED aydınlatma fakötörleri ile kombinasyonlar yapılarak 72 adet farklı kombinasyon kurulmuştur. Marul bitkileri 30 gün boyunca yetiştirilmiş ve ardından hasat edilmiştir. Hasat sonucunda, bitki ağırlığı açısından S2 sıcaklık koşulu, S1'e kıyasla %246.8, S3 ise %193.3 daha yüksek değerler göstermiştir. Kuru madde ölçümleri en yüksek F3 (%6.51) ve ardından F4 (%5.68) fotoperiyotlarında elde edilmiştir. Toplam fenol içeriği açısından en yüksek değerler, med-cezir sisteminde özellikle LED2 × S2 × F1 = 94.61 mg GA/100 g TA ve LED2 × S2 × F2 = 94.61 mg GA/100 g TA kombinasyonlarında tespit edilmiştir. Toplam flavonoid içeriği ise Medcrzir sistemde daha yüksek bulunmuş olup, özellikle LED × S2 × F2 kombinasyonunda 78.84 mg RU/100 g TA olarak belirlenmiştir. Bununla birlikte, nitrat değerleri med-cezir sisteminde, özellikle S1 sıcaklık koşulunda en düşük seviyelerde bulunmuştur [LED1 × S1 × F3 (101,33 mg/100 g TA), LED2 × S1 × F3 (109.66 mg/100 g TA), LED3 × S1 × F3 (113.33 mg/100 g TA)]. Makro besin elementlerinden azot, potasyum ve fosfor en yüksek değerlerine F4 fotoperiyodunda ulaşırken, kalsiyum ve magnezyum en yüksek seviyelerine F3 fotoperiyodunda erişmiştir. Tüm mikro elementler ise en yüksek değerlerine S1 sıcaklık koşulunda ulaşmıştır. Genel olarak, üreticilere marul yetiştiriciliğinde yüksek verim için aeroponik sistemin, tercih edilmesi önerilebilir. Fotoperyod olarak 12 saat aydınlatma- 12 saat karanlık, sıcaklık olarak 15°C gece ve 20°C gündüz, LED spektrumu olarak ise LED3 önerilmektedir. Anahtar kelimeleri: Aeroponik, Med-cezir, LED, Aydınlatma, Fotoperyot, Lactuca sativa var. crispa L
Özet (Çeviri)
A study was conducted on the cultivation of Lactuca sativa L. lettuce plants in a plant factory using two hydroponic techniques (aeroponic and ebb and flow) under three different LED lighting conditions, four different photoperiods, and three different temperature regimes. In line with the aim of the study, Batavia-type“Capira”lettuce was cultivated. Twelve days after sowing, lettuce seedlings were transferred to aeroponic and ebb and flow systems. The environmental conditions in the plant factory were regulated as follows: three temperature regimes day/night (S1 = 15/10°C, S2 = 20/15°C, S3 = 25/20°C), four LED light regimes light/dark durations of 12/12 (F1), 16/8 (F2), 18/6 (F3), and 20/4 (F4) hours, with the CO₂ level maintained at approximately 400 ppm and relative humidity stabilized in the range of 60-70%. Lettuce plants were grown under three different LED lighting conditions. LED1 = 70% red (610-720 nm) + 30% blue (450-495 nm), LED2 = Full PAR spectrum (400-700 nm), LED3 = 65% red (610-720 nm) + 25% blue (450-495 nm) + 5% white (400-475 nm) + 5% far red (700-760). 72 different combinations were set up by combining two hydroponic systems, three temperature levels, four photoperiods, and three different LED lighting factors. Under these specified conditions, lettuce plants were cultivated for 30 days and then harvested. At harvest, in terms of plant weight, the S2 temperature condition showed values 246.8% higher than S1, while S3 was 193.3% higher than S1. The highest dry matter measurements were recorded under the F3 (6.51%) and F4 (5.68%) photoperiods. Regarding total phenolic content, the highest values were obtained in the ebb and flow system, particularly in the LED2 × S2 × F1 = 94.61 mg GA/100 g TA and LED2 × S2 × F2 = 94.61 mg GA/100 g TA combinationsTotal flavonoid content was found to be higher in the ebb and flow system, particularly in the LED × S2 × F2 combination, where it was determined as 78.84 mg RU/100 g TA., nitrate levels in the ebb and flow system, particularly under the S1 temperature condition, were found to be the lowest [LED1 × S1 × F3 (101.33 mg/100 g TA), LED2 × S1 × F3 (109.66 mg/100 g TA), LED3 × S1 × F3 (113.33 mg/100 g TA)]. Among macronutrients, nitrogen, potassium, and phosphorus reached their highest values under the F4 photoperiod, while calcium and magnesium reached their highest levels under the F3 photoperiod. All micronutrients recorded their highest values under the S1 temperature condition. In general, the aeroponic system can be recommended to producers for achieving higher yields in lettuce cultivation. A photoperiod of 12 hours of light and 12 hours of darkness, temperatures of 15°C at night and 20°C during the day, and the LED3 spectrum are suggested.