Şifrelemede kaotik sistemin kullanılması
Ue of chaotic system in cryptography
- Tez No: 184872
- Danışmanlar: DOÇ.DR. ŞİRZAT KAHRAMANLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Şifreleme, şifre çözme, açık anahtar, gizli anahtar, Kaos, Non-Lineer Sistemler, RSA, kriptografiii, Encryption, decryption, public key, private key, Chaos, non-lineer systems, RSA, cryptographyiv
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
ÖZETYüksek Lisans TeziŞİFRELEMEDE KAOTİKSİSTEMİN KULLANILMASIOĞUZ FINDIKSelçuk ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüBilgisayar Mühendisliği Ana Bilim DalıDanışman: Doç. Dr. Şirzat KAHRAMANLI2004, 86 SayfaJüri:Prof. Dr. Ferruh YILDIZDoç. Dr. Şirzat KAHRAMANLIDoç. Dr. Ahmet ARSLANiSon yıllarda internet kullanımının yaygınlaşması bir takım güvenlik sorunlarını daberaberinde getirmiştir. Bunun başlıca sebebi, İnternet'in açık bir sistem olması ve üzerindedolaşan verinin istenmeyen kişiler tarafından elde edilmesine uygun olmasıdır.İnternet'te yollanan veri paketleri birçok halka açık ağdan geçer, bu da bu paketlereulaşmayı mümkün kılar. Bu durum son derece gizli bilgiler internet 'te iletilirken, önemli birkaygı halini alır. Bu tür bilgileri korumak mümkün olmadıkça, internet; iş yapmak veyakişisel yazışmalarda bulunmak için asla güvenli bir yer olmayacaktır.Şifreleme bilgisayar ağlarında haberleşme ve dosya güvenliğini sağlamak amacıylakullanılan bir araçtır. Bilgisayar kullanan insanlar çoğaldıkça kişisel veya özel bilgilereerişmek isteyen kişiler çoğalmaktadır. Bu sebepten dolayı şifrelemenin önemi de gün geçtikçeartmaktadır.Bu çalışmada güvenli ve hızlı bir şifreleme gerçekleştirebilmek için Kaotik sistemlerkullanılmıştır. Kaotik harita oluşturmak için E.Lorenz'in hava tahminleri için kullandığı venon-lineer sistemleri simüle etmeye yarayan denklemleri kullanılmıştır. Bu denklemler sözderasgele sayılar üretmek için kullanılmıştır. Modern şifreleme standartlarına uygun halegelmesi , offline ve online durumlarda da kullanılabilmesi için Kaotik sistemler le RSAşifreleme algoritması beraber kullanılarak yeni bir şifreleme tekniği geliştirilmiştir.Güvenilirliği yüksek olan kaotik sistemlerle şifreleme algoritması RSA şifreleme algoritmasıile birleştirilerek daha da güvenlikli hale getirilmiştir.Çalışmanın uygulama kısmında kullanıcıların ihtiyaçları göz önünde bulundurularakhem kendi bilgisayarlarında güvenle kullanmaları,hem de internet üzerinde güvenle dosyagönderebilmeleri sağlanmıştır. Uygulama Borland Delphi 6.0 kullanarak programlanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMaster of Science ThesisUSE OF CHAOTIC SYSTEMIN CRYPTOGRAPHYOĞUZ FINDIKSelcuk UniversityGraduate School of Natural and Applied SciencesDepartment of Computer EngineeringSupervisor: Assoc.Prof.Dr.Şirzat KAHRAMANLI2004, 86 PagesJury:Prof. Dr. Ferruh YILDIZAssoc.Prof.Dr.Şirzat KAHRAMANLIAssoc.Prof.Dr.Ahmet ARSLANiiiRecently Internet has grown drastically and been used widely. Internet is naturally isopen public network so it makes people all around globe get connected each other easily butalso puts a lot of danger security of data which circulating in one computer to another .In order to make internet a place where business can easily blossom, and people sendemails each other securily and buy online without any doubt about what is going to happenmy credit informaton, the data protection which flowing every day through one line to anothermust be secured.At this point encryption comes to play very importan role. The encryption is a tool thatis used to provide secure network data traffic and file storage. The more people use computerand computers get connected to each other the more bad-intended (hackers) users want toaccess private data. Because this reason the encryption is gaining importance every day.In this work chaotic systems and RSA encryption algorithm are combined in order todevelop an encryption algorithm which accomplishes the modern standards. In order to createchaotic map E.Lorenz?s weather forecast? equations which are used to simulate non-linearsystems. This equation can be used to generate random numbers. In order to achieve up-to-date standarts and use online and offline status a new encryption tecnique that combineschaotic sytems and RSA enryption algrorihtm has been developed. The combination of RSAalgrorithm and chaotic systems makes very strong encryption system.In the application part of the work, the encryption implementation was developed tosatisfy the user needs. Public or private key can be given the program as a parameter. Theapplication was developed by using Delphi 6.0 enterprise edition.