Çukurova Üniversitesi yerleşkesi'nin coğrafi bilgi sisteminin oluşturulması
Developing geographical information systems of Çukurova University campus
- Tez No: 184924
- Danışmanlar: DOÇ.DR. SÜHA BERBEROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
- Anahtar Kelimeler: Coğrafi Bilgi Sistemi, Kampüs Bilgi Sistemi, QuickBird, Çukurova ÜniversitesiI
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
ÖZYÜKSEK LİSANS TEZÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ YERLEŞKESİ'NİNCOĞRAFİ BİLGİ SİSTEMİNİN OLUŞTURULMASIAhmet Burak MERSİNÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİFEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜPEYZAJ MİMARLIĞI ANABİLİM DALIDanışman : Doç. Dr. Süha BERBEROĞLUYıl : 2006 Sayfa: 77Jüri: Doç.Dr. Suha BERBEROĞLU: Prof.Dr. Faruk ALTUNKASA: Yrd.Doç.Dr. Özkan GÜĞERCİNÇukurova Üniversitesi yerleşke sahasının büyüklüğü, çalışan ve okuyan insansayısının yanı sıra bölgenin en büyük hastanesi ile küçük bir kent yapısındadır. Birkente ait uygulamalar, bilgiler ve öngörülü planlamalar üniversite yerleşkesinde deihtiyaç haline gelmiştir. Kampus Bilgi Sisteminin oluşturulması bu planlamaçalışmalarına önemli katkı sağlayacaktır.Üniversite yerleşkesine ait sayısallaştırılan altyapı, bina, yol, bitki örtüsü,topografya ve alan kullanımları (otopark, rekreasyon) verilerine var olan öznitelikbilgileri ve konumsal olmayan bilgilerin eklenmesi ile sistem üzerinde sorgulama veanaliz imkanları oluşturulmuştur. Çalışmada kullanılan Quickbird uydu verisindentemel altlık veri olarak yararlanılmış ve görüntü sınıflaması sonucunda mevcut alankullanımları ortaya konmuştur. Bu çalışmada Çukurova Üniversitesi Yerleşkesine aitveriler CBS ortamına aktarılarak hali-hazır durum ile ileriye dönük planlamalarındakullanılacak bilgi sistemi oluşturulmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMsc THESISDEVELOPING GEOGRAPHICAL INFORMATIONSYSTEMS OF ÇUKUROVA UNIVERSITY CAMPUSAhmet Burak MERSİNDEPARTMENT OF LANDSCAPE ARCHITECTUREINSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCESUNIVERSITY OF ÇUKUROVASupervisor : Doç. Dr. Süha BERBEROĞLUYear : 2006 Pages : 77Jury : Assoc.Prof. Süha BERBEROĞLU: Prof. Dr. Faruk ALTUNKASA: Assist.Prof. Özkan GÜĞERCİNÇukurova University Campus has a town structure with its size, number ofemployees and students as well as largest university hospital in the region. Urbanapplications and projections have also been required for university. Thus, developingcampus information systems will provide substantial contribution to this planningand management system.Data analysis and query facility has been created using attribute informationin addition to digital information on infrastructure, buildings, roads, vegetation,topography and land use of campus. Quickbird satellite sensor data was used as abase map and its classification revealed current land use pattern. This study aimed todevelop information systems for future and current planning of Çukurova Universityby integrating spatial information within a GIS environment.Key words : Geographical Information Systems, Campus Information Systems,QuickBird, Çukurova UniversityII