An energy overvıew of the Republıc of Turkey
Türkiye'nin enerji potansiyeli
  1. Tez No: 184925
  2. Yazar: KUTLU YİĞİT
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. HÜSEYİN AKILLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Energy, Policy, Turkey, Source, PredictionI
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
ÖZYÜKSEK LİSANS TEZİTÜRKİYE'NİN ENERJİ POTANSİYELİKutlu YİĞİTÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİFEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜMAKİNA MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALIDanışman : Doç. Dr. Hüseyin AKILLIYıl : 2006, Sayfa Sayısı : 90Jüri : Prof. Dr. Besir SAHİNDoç. Dr. Hüseyin AKILLIYrd. Doç. Dr. Murat AKSOYBu çalışmamızda, enerji politikalarının temel formülü haline gelen,?Enerjinin istenen zamanda, kalitede, süreklilikte, istendiği miktardan ve fiyattantemini? konusunda dünyada yaşanan hızlı değişimin, ?Enerji Krizi? tartışmalarınınyaşandığı ülkemizde ve özellikle elektrik enerjisi sektöründe, kendini nasıl gösterdiğianaliz edilmeye çalışılmıştır. Bu çerçevede öncelikle dünyada önemli enerjikaynaklarının tarihsel gelişimi, bugünkü ve gelecekteki olası durumu incelenmiştir.Ardından aynı sıralama içinde Türkiye ele alınmıştır. Geçmişten bugüne Türkiye'dekullanılan yakıtların ekonomik anlamda bir mukayesesi yapılmıştır. 2025 yılınakadar genel enerji üretimi, tüketimi analiz edilmiştir. Özellikle üç enerji kaynağı(Petrol, Doğal Gaz ve Elektrik) üzerinde durulmuştur. Ayrıca bu enerji kaynaklarınaalternatif kaynak uygulaması için hesaplamalar yapılarak yorumlar yapılmıştır vePV sistemler gibi alternatif çözümler önerilmiştir.Anahtar Kelimeler : Enerji, Politika, Türkiye, Kaynak, TahminII
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMSc THESISAN ENERGY OVERVIEW OF THE REPUBLIC OF TURKEYKutlu YİĞİTDEPARTMENT OF MECHANICAL ENGINEERINGINSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCESUNIVERSITY OF ÇUKUROVASupervisor : Assoc. Prof. Dr. Hüseyin AKILLIYear : 2006, Pages: 90Jury : Prof. Dr. Besir SAHİNAssoc. Prof. Dr. Hüseyin AKILLIAssoc. Prof. Dr. Murat AKSOYIn this study we tried to analyze how global rapid changes about ?supply ofenergy in desired time, quality, continuity, amount and cost?. Within this frame,historical development of important energy sources in the world, actual and possiblefuture positions and global reserves are analyzed. Then, the energy source potentialof Turkey is analyzed within the same contents. Turkey is analyzed within the samecontents. Economical comparison of fuels in Turkey from past to nowadays areperformed and employability of some energy sources in Turkey are considered.Economic comparisons of these fuels, form past to this time, were calculated.General energy production and consumption analyzed until year 2025. Specialitythree energy sources like Petrol, Natural Gas and Electric were considered. Someamount predictions were found for these sources. Also, some alternative solutionswere found for these sources like PV systems.