Evaluation of different desing methods for ground source heat pumps
Toprak kaynaklı ısı pompalarıda değişik dizayn metotlarının değerlendirilmesi
- Tez No: 184923
- Danışmanlar: PROF. DR. TUNCAY YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Toprak Kaynaklı Isı Pompası, Isı Kazancı, Isı Kaybı, Maliyet Hesabı, Isı DeğiştiriciII, Ground Source Heat Pump, Heat Loss, Heat Gain, Cost Price, HeatChangerI
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
ÖZYÜKSEK L SANS TEZEVALUATION OF DIFFERENT DESING METHODS FOR GROUNDSOURCE HEAT PUMPSsmail KILIÇÇUKUROVA ÜN VRS TESFEN B L MLER ENST TÜSÜMAK NA MÜHEND SL Ğ ANAB L M DALIDanışman: Prof. Dr. Tuncay YILMAZYıl: 2006, Sayfa: 85Jüri: Prof. Dr. Tuncay YILMAZ: Prof. Dr. Orhan BÜYÜKALACA: Yrd. Doç. Dr. Beytullah TEMELBu çalışmada, Adana'da bulunan 280 m2 iki katlı bir villada yer kaynaklı ısıpompası sistemi tasarlanmıştır. Sistem hem ısıtma hem de soğutma işleminigerçekleştirmektedir. Öncelikle, ısı yalıtım, ısı kaybı ve ısı kazancı hesaplarıyapılarak fan-coil ve ısı pompası tipleri seçilmiş ve boru çapları belirlenmiştir.Toprak ısı değiştiricisinin boyu iki farklı method ile belirlenmiştir ve son olaraksistemin maliyet hesabı yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTM.Sc. THESISEVALUATION OF DIFFERENT DESING METHODS FOR GROUNDSOURCE HEAT PUMPSsmail KILIÇDEPARTMENT OF MECHANICAL ENGINEERINGINSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCESUNIVERSITY OF ÇUKUROVASupervisor: Prof. Dr. Tuncay YILMAZYear: 2006, Pages: 85Jury: Prof. Dr. Tuncay YILMAZ: Prof. Dr. Orhan BÜYÜKALACA: Yrd. Doç. Dr. Beytullah TEMELIn this study, a Ground Source Heat Pump System is designed for a 280 m2doublex villa which is located in Adana. The system can carry out heating andcooling simultaneously. Firstly, the heat insulation, heat loss and heat gaincalculations are carried out, the heat pump and fan-coil types are chosen and pipediameters are determined. The ground heat exchanger?s length is determined withtwo different methods for the model building and lastly the cost of the system iscalculated.