Developing a software to determine the microcontroller specifications for fuzzy logic control applications
Bulanık mantık kontrol uygulamalarında kullanılacak mikrodenetleyicinin özelliklerinin belirlenmesi için bir yazılım geliştirilmesi
- Tez No: 184937
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MURAT AKSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Computer Engineering and Computer Science and Control, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Bulanık Mantık, Bulanık Mantık Kontrol Sistemi, Mikrodenetleyici, Mikroişlemci, Microsoft Visual Basic, Fuzzy Systems, Fuzzy Logic Controllers, Microcontroller for FuzzyLogic Control, Software for Fuzzy Logic Control Systems, Microsoft Visual Basic
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Bulanık Mantık Kontrol Sistemleri (BMKS) kullanımı son yıllarda iyiceyaygınlaşmış ve uygulama alanı da genişlemiştir. BMKS tasarım çalışmalarındakullanılmak üzere birçok yazılım geliştirilmiştir. Bu yazılımlardan bazıları öncekiçalışmalar kısmında verilmektedir.Bu çalışmada, BMKS uygulamalarında kullanılacak en uygun özelliklerdekimikrodenetleyicinin seçilmesini sağlayan, Windows tabanlı, kullanımı kolay biryazılım geliştirilmiştir. Bu yazılım ile en uygun mikrodenetleyici seçilebilmektedir.Performans ve fiyat açısından da en uygun çözümler elde edilebilmektedir. Ayrıcafarklı alanlarda örnek uygulamalar incelenerek mikrodenetleyici seçim kriterleritanımlanmış ve formüle edilmiştir. Buna bağlı olarak geliştirilen yazılımın altyapısınıteşkil eden bir algoritma oluşturulmuştur. ?Microsoft Visual Basic? programı ilegeliştirilen yazılım, kullanıcının tanımlayacağı sistem parametrelerini kullanarak,gerçekleştirilecek uygulama için yeterli olacak minimum performans ve kapasitedeğerlerini hesaplayarak en uygun mikrodenetleyici özelliklerini görüntüleyecektir.
Özet (Çeviri)
In recent years, the Fuzzy Logic Control Systems (FLCSs) have becomewidespread and their application areas have also extended. There are numeroussoftwares developed to use in design of Fuzzy Logic Control Systems. Some of themare given in previous works section.In this study, a Windows operating system based, user-friendly software todetermine the optimum microcontroller specifications for Fuzzy Logic Controlapplications is developed. With this software the optimum microcontroller might bechosen. Regarding to performance and cost effectiveness, the best solutions mightalso be provided. Besides, the microcontroller selection criteria is defined andformulated after studying various applications in different fields. According to this,an algorithm, which forms the fundamentals of the software, is composed. Thesoftware, which is developed by ?Microsoft Visual Basic? visual programminglanguage, computes the minimum performance and capacity values for the intendedapplication by using the parameters, which are defined by the user and display theoptimum microcontroller specifications.