Computer controlled robot car
Bilgisayar kontrollü robot araç
  1. Tez No: 184936
  2. Yazar: ŞEYH ŞAMİL ASLAN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. TURGAY İBRİKÇİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Robot Car, Microcontroller, Control card, RF Modem, User InterfaceI
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
ÖZYÜKSEK LİSANS TEZİBİLGİSAYAR KONTROLLÜ ROBOT ARAÇŞeyh Şamil ASLANÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİFEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI: Yard. Doç. Dr. Turgay İBRİKÇİDanışmanYıl : 2006 Sayfa: 93: Yard. Doç. Dr. Turgay İBRİKÇİJüriProf. Dr. Süleyman GÜNGÖRYard. Doç. Dr. Murat AKSOYElektronik ve bilgisayar alanlarında mikrodenetleyici kullanımı son dereceyaygınlaşmıştır. Bugünlerde ise mikrodenetleyici tabanlı kablosuz kontroluygulamaları bir çok uygulama alanında kullanılmaya başlamıştır. Uygulamadazaman kaybını önlemek, insan hayatı için tehlikeli, ulaşılması ve çalışılması zor olannoktaları bir merkezden kontrol etmek çok önemlidir. Bu çalışmada esas amaçbilgisayar ve mikrodenetleyici kullanarak seri bir haberleşme sistemiyle uzaktaki biraygıtı kablosuz olarak kontrol edebilmek ve aygıtın bulunduğu ortamın görüntüsü vesıcaklığı gibi verileri de kablosuz olarak almaktır.Kontrol edilecek aygıt (Robot) olarak bir model araba kullanılmıştır. Robotunileri-geri hareket etmesi, yön değiştirmesi (sol-sağ) ve robotun üzerine yerleştirilenkameranın 360 derece dönmesi için toplam 3 motor seçilmiştir. Robot üzerindekidenetim kartı, bilgisayardan ve IR sensörden aldığı verilere bağlı olarak ilgilimotorların kontrolünü yapmaktadır. Robotun ileri-geri hareketini sağlayan DCmotoru iki yönde ve 4 ayrı hızda çalışabilmektedir. Motorun farklı hızlarda çalışmasıdarbe genişlik modülasyonlu (PWM) işaret ile sağlanmıştır. Robot fiziksel olarak birengelle karşılaşırsa, engele çarpmadan durabilme yeteneğine sahiptir. Bunun yanındarobot, tünel veya karanlık bir ortam girdiğinde farları yanmaktadır. Robot ilehaberleşmek için RF modem modülü kullanılmıştır. Bilgisayardan robota komutgöndermek için bir kullanıcı arayüzü kurulmuş olup aynı zamanda da robot üzerindebulunan kablosuz kameradan gelen görüntü de ekrandan izlenebilmektedir.Anathar Kelimeler: Robot Araba, Mikrodenetleyici, Denetim Kartı, RF Modem,Kullanıcı ArayüzüII
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMSc THESISCOMPUTER CONTROLLED ROBOT CARŞeyh Şamil ASLANDEPARTMENT OF ELECTRICAL AND ELECTRONICS ENGINEERINGINSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCESUNIVERSITY OF CUKUROVA: Asst. Prof. Dr. Turgay İBRİKÇİSupervisorYear : 2006 Pages: 93: Asst. Prof. Dr. Turgay İBRİKÇİJuryProf. Dr. Süleyman GÜNGÖRAsst. Prof. Dr. Murat AKSOYUsage of microcontroller has been grown up extremely in electronics andcomputer fields. Nowadays microcontroller based wireless control applications arebegun to use in many applications. It is so important to control a system from centralpoint, to prevent wasting time, a place where dangerous for human, a place where isnot reachable, a place where it is so hard to work. The main aim of this study is bothto control a remote device by establishing a serial communication betweenmicrocontroller and computer wirelessly and to get image and temperature datarelated to location where device is.A model car has been chosen as a device (Robot) to be controlled. Threemotors have been selected on robot car for forward-reverse motion, change direction(left-right) and 360° rotation of camera mounted on the top of the robot car. Controlcard on the robot car manages the related motors in accordance with signal comingfrom the computer and IR sensor. DC motor selected for forward-reverse motion ofrobot car can work in two directions and four different speeds. The differentsequential speeds are executed by PWM (Pulse Width Modulation) signal. If therobot car face with an obstacle, it has an ability to stop without crashing to thatobstacle. In addition to this, when the robot car enters into a dark area such as tunnel,far lamps are switched on. A couple of RF modem module has been used in order toprovide wireless communication between computer and robot car. A user interfacehas been established on computer to send commands to robot and images receivedfrom wireless camera can be viewed on the computer screen simultaneously