Bazı çilek çeşitlerinde farklı olgunlaşma dönemlerindeki poliamin miktarlarının saptanması
The determınatıon of polyamınes content at dıfferent maturatıon stages ın some strawberry varıetıes
  1. Tez No: 184943
  2. Yazar: AYSUN ETİ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. AHSEN IŞIK ÖZGÜVEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Poliamin, HPLC, ÇilekI, Polyamine, HPLC, Strawberry.II
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
ÖZYÜKSEK LİSANS TEZİBAZI ÇİLEK ÇEŞİTLERİNDE FARKLI OLGUNLAŞMADÖNEMLERİNDEKİ POLİAMİN MİKTARLARININ SAPTANMASIAysun ETİÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİFEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜBAHÇE BİTKİLERİ ANABİLİM DALIDanışman: Prof. Dr. Ahsen I. ÖZGÜVENYıl : 2006, Sayfa: 112Jüri : Prof. Dr. Nurgül TÜREMİŞ: Doç.Dr. Fatih ÖZOĞULBu çalışma 2004-2005 yılları arasında Çukurova Üniversitesi Ziraat FakültesiBahçe Bitkileri Bölümü Uygulama Alanları ve Laboratuvarlarında yürütülmüştür.Çalışmada Sweet Charlie, Earlibrite, Strawberry Festival ve Camarosa çilekçeşitlerinde verim, meyve kalite kriterleri ve farklı olgunlaşma dönemlerindekipoliamin miktarları yüksek performanslı sıvı kramatografisi (HPLC) ilebelirlenmiştir.Araştırma sonunda poliamin miktarlarının çeşide, olgunluk dönemine,dokulara ve poliamin çeşitlerine göre değişiklik gösterdiği saptanmıştır. Tümolgunluk dönemleri içerisinde en yüksek toplam poliamin miktarı StrawberryFestival çeşidinin yarı olgun meyve döneminde saptanmıştır. En düşük toplampoliamin miktarı Camarosa çeşidinden çiçek döneminde elde edilmiştir.İncelenen tüm yapraklarda, toplam poliamin miktarlarının en yüksek olduğudönem olgun meyve dönemi olarak saptanmıştır ve Earlibrite çeşidinden eldeedilmiştir
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMSc THESISTHE DETERMINATION OF POLYAMINES CONTENT ATDIFFERENT MATURATION STAGES IN SOMESTRAWBERRY VARIETIESAysun ETİDEPARTMENT OF HORTICULTUREINSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCESUNIVERSITY OF CUKUROVASupervisor: Prof.Dr. Ahsen I. ÖZGÜVENYear : 2006, Page:112Jury : Prof. Dr. Nurgül TÜREMİŞ: Doç.Dr. Fatih ÖZOĞULThis research was conducted in Agriculture Faculty Horticulture DepartmentResearch and Implementation Areas at Cukurova University and its laboratories in2004-2005 years. In this research, yield per plant, fruit quality criteria andpolyamines levels at different maturation stages of Sweet Charlie, Earlibrite,Strawberry Festival and Camarosa strawberries varieties were determineted byHPLC.Data obtained from this study showed that levels of polyamines were changedaccording to the varieties, maturation stage and tissue of polyamines. The highesttotal amounts of polyamines were determined in semi-mature fruit stage ofStrawberry Festival strawberry variety at all of mature stages. The lowest totalamounts of polyamines were determined in flower stage of Camarosa strawberryvariety.In the leaf, the highest total amounts of polyamines were determined in themature fruit stage and it was found from Earlibrite strawberry variety.