Silisyumun bitki ve toprakta bulunuşu, dağılımı ve insan sağlığı için önemi
Existance, distribution of silicon in plants and soils it's importance for human health
  1. Tez No: 184949
  2. Yazar: TANER AKSOY
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. KEMAL YALÇIN GÜLÜT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Silisyum, silisyum eksikliği, sağlık, beslenmeI, Silicon, silicon deficiency, health, nutritionII
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Toprak Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
ÖZYÜKSEK LİSANS TEZİSİLİSYUMUN BİTKİ VE TOPRAKTA BULUNUŞU, DAĞILIMI VE İNSANSAĞLIĞI İÇİN ÖNEMİTaner AKSOYÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİFEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜTOPRAK ANABİLİM DALIDanışman: Yrd.Doç.Dr. Kemal Y. GÜLÜTYıl: 2006, Sayfa: 87Jüri: Yrd.Doç. Dr. Kemal Y. GÜLÜTDoç.Dr. Bülent TORUNProf.Dr. Rüştü HATİPOĞLUSon araştırmalara göre mikro element eksikliklerinin sebep olduğu sorunlargiderek önemini artırmaktadır. Bunlar arasında silisyum eksikliği; çeltik, şekerkamışı gibi bitkiler ve sıçan, civciv gibi hayvanlar için önemli bir sorundur. Birkaçbitki dışında çoğu bitkiler normal büyümeleri için silisyuma ihtiyaç duymazlar, bunakarşılık tarlaya veya büyüme ortamına uygulanan silisyumun bitkilerin verimliliğiniartırdığı, özellikle fungal hastalıklara ve böcek zararlarına karşı direncini artırdığıbilinmektedir. Bitkilerin silisyum içeriği; bu bitkileri besin kaynağı olarak kullananinsan ve hayvanlar için önemli olmaktadır. Ülkemizde silisyum ile ilgili yeterlidüzeyde araştırma yapılmamıştır. Silisyumla ilgili araştırmaların ülkemizde azoluşuna, silisyumun bitki beslenmesinde mutlak gerekli elementler listesinde yeralmaması önemli bir sebep olarak görülmektedir. Burada sunulan tez çalışması,silisyumun topraktaki dinamiği ve canlılar üzerindeki etkilerine yönelik, çeviriağırlıklı bir çalışmadır. Bu çalışma; silisyumun topraktaki durumuna ve bitki, insanve hayvanlar için önemine ilişkin yürütülmüş çalışmaların incelenmesiylehazırlanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMSc THESISEXISTANCE, DISTRIBUTION OF SILICON IN PLANTS AND SOILS ANDIT?S IMPORTANCE FOR HUMAN HEALTHTaner AKSOYDEPARMENT OF SOILINSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCESUNIVERSITY OF ÇUKUROVASüpervisor: Asist. Prof. Dr. Kemal Y. GÜLÜTYıl: 2006, Sayfa: 87Jury: Asist. Prof. Dr. Kemal Y. GÜLÜTAsost. Prof. Dr. Bülent TORUNProf. Dr. Rüştü HATİPOĞLUAccording to the recent research results, the problems due to the lack ofmicro element have grown remarkably. Amongst these, the shortage of silicon hasbeen an important problem for plants such as rice and sugarcane and animals such asrat and chicks. Not all of the plants need silicon to complete their development;however, it is known that the silicon applied in the farms and the environment of theplants can improve the productivity, and in particular, can enhance the resistance ofplants against harmful insects and plants that contain silicon in their tissues aresignificant for human and animals who consume such plants. In our country, thelevel of research conducted on silicon has not been sufficient; the reason widelyaccepted for this fact is that the silicon hasn?t been considered as one of the essentialmicro elements that the plant need. This thesis has been prepared based on theinvestigation of the works on the dynamics of silicon in the soil and on the effects ofthe silicon for plants, animals and human beings.